Helft van Spanjaarden die overuren werken krijgt daarvoor niets betaald

door admin
Helft van Spanjaarden die overuren werken krijgt daarvoor niets betaald

Dat betekent dat bedrijven in Spanje verplicht worden een urenregister bij te houden. Daarin moeten werknemers aangeven waneer hun werkdag begint en waneer ze naar huis gaan. Uit de laatste gegevens van de Encuesta de Población Activa (EPA) (enquete onder de actieve beroepsbevolking) bleek dat 797.000 werknemers in Spanje overwerken. Dat komt neer op 4,8 procent van alle mensen die een salaris ontvangen. Van die mensen die overwerken, krijgt de helft niets voor die overuren betaald.

Vanaf 12 mei controleerd de Seguridad Social of bedrijven over een registratierapport beschikken waarin ze de gemaakte uren van hun werknemers – zowel die met vaste en tijdelijke contracten en die in deeltijd werken – moeten bijhouden. Zo wil de dienst controleren of de werkelijk gewerkte uren overeenkomen met die in het contract staan vermeld.

Uit gegevens van het Spaanse bureau voor de statistiek INE blijkt dat het grootste deel van de werknemers die overwerken zonder daarvoor te worden betaald mannen zijn (225.000). Zij werken met 1,89 miljoen uren het grootste aantal uren onbetaaald. 150.700 vrouwen kregen 1,07 miljoen uren per week niet uitbetaald.

De handelssector maakt het in dit opzicht het bontst met 52.500 werknemers die geen loon krijgen voor 450.700 gewerkte uren per week. Daarna volgt de verwerkende industrie met 48.200 werknemers die 347.100 onbetaalde overuren per week maakte. Daarna 37.800 mensen die professionele, wetenschappelijke en technische  activiteiten verrichten met 281.900 onbetaalde overuren en 37.200 mensen in het onderwijs met 256.800 uren zonder daarvoor betaald te worden.

Bedrijven dienen deze urencontrole te garanderen en dus het uur van aanvang en beëindiging van de werkdag per werknemer bij te houden. Dit register dient vier jaar bewaard te worden en moet ter beschikking worden gesteld van de werknemers, vakbonden en de arbeidsinspectie. Heeft een bedrijf geen urenregister dan wordt dat gezien als een zware overtreding die wordt beboet met een bedrag tussen 626 en 6.250 euro. Het bedrag is hoger naarmate een bedrijf meer werknemers heeft of meer omzet draait.

Dit vind je misschien ook leuk