Speculatie op duurzame energiemarkt Spanje

door admin
Speculatie op duurzame energiemarkt Spanje

Het aantal aanvragen voor nieuwe aansluitpunten nam in slechts vier maanden exponentieel toe. Het Spaanse netwerk van elektriciteitsbedrijven REE heeft aanvragen voor 150.425 MW geregistreerd, terwijl de huidige geïnstalleerde capaciteit 105.000MW is en er slechts 40.000 MW wordt geconsumeerd. Er is dus al sprake van een grote overcapaciteit. 

Onlangs presenteerde de Spaanse overheid een plan dat tot 2030 voorziet in de installatie van 67.000 MW. Dat is minder dan de helft van de geregistreerde aanvragen op dit moment. Het geïnstalleerde potentieel is voldoende om de vraag te dekken, zo blijkt uit berekeningen van het ministerie van Ecologische Transitie. Het is eveneens voldoende om de wegvallende capaciteit door het sluiten van kolengestookte centrales (9.213MW) en kerncentrales (7.117MW) te compenseren.

Zodoende is er sprake van een financieringszeepbel in de duurzame energiesector. Achter veel aanvragen tot aansluitingen gaan geen industriële projecten schuil, maar die worden met hele andere intenties gedaan. Dat is een risico want door de sterke toename van het aantal aanvragen voor duurzame energieaansluitingen door promotoren die deze later voor meer geld doorverkopen, wordt de prijs voor de eindconsument uiteindelijk hoger. 

Als een bedrijf een duurzaamenergieproject wil beginnen, dient het dus voor veel geld aan te kloppen bij dit type bedrijven. Omdat de REE deze projecten al heeft toegewezen ondanks dat er geen echt project achter zit, zal ze minder ‘echte’ projecten goedkeuren. 

De regering heeft om speculatie te voorkomen de benodigde garantties voor de toegangs- en aansluitingsrechten voor nieuwe projecten verviervoudigd van 10 euro per kW vermogen van de toekomstige installatie tot 40 euro per kW. Maar het enige dat daarmee is bereikt, ondanks de waarschuwingen uit de sector, is dat de verkoopprijs van deze toegangspunten voor projectontwikkelaars is gestegen.

Tussen december 2018 en april 2019 groeide het aantal aanvragen voor fotovoltaïsche energie van 68.805 MW tot 75.156 MW (6.351 MW aan aanvragen in drie maanden tijd). Dat maakt Spanje tot een van de landen van Europa met de grootste potentieel aan fotovoltaïsche zonne-energie.

Volgens Iberdrola bestaat er op dit moment interesse in installatie van 91.000 MW aan duurzame energie en dit komt bij de al geautoriseerde 43.000 MW. Van deze hoeveelheid, werd 8.000 toegewezen via veilingen.

Op dit moment ontwikkelen de belangrijkste promotoren van duurzame energie de 8.700 MW van de veilingen die jaren geleden werden gehouden. Desondanks is het ritme van de bouw veel langzamer dan verwacht en zijn experts er zeker van dat nauwelijks twee derde van deze hoeveelheid binnen afzienbare tijd operationeel zal worden.

De speculatie beïnvloedt op directe wijze de consumenten omdat het de investeringskosten doet stijgen van de zonne-energie installaties en uiteindelijk dus ook de marktprijzen.

De regering is bezig aan het voorbereiden van een koninklijk decreet voor toegang en connectie van duurzame energie, maar de goedkeuring ervan zal blijven liggen tot er een nieuwe regering is gevormd na de verkiezingen op 28 april aanstaande.

Dit vind je misschien ook leuk