Een van de laatste maagdelijke stranden Canarische eilanden bedreigd

door admin
Een van de laatste maagdelijke stranden Canarische eilanden bedreigd

De foto op deze pagina lijkt genomen te zijn in het Caribisch gebied, maar niets is minder waar. De Canarische eilanden kennen ook dit soort paradijselijke panorama’s met azuurblauw water en hagelwitte stranden. Als het aan de projectontwikkelaar Promociones Cotucasa ligt, wordt een perceel van 325.000 vierkante meter tussen de dorpjes El Roque en El Cotillo op Fuerteventura volgebouwd met een complex voor toeristen. Volgens de ontwikkelaar is het terrein in het noordwesten van het eiland in het nieuwe bestemmingsplan (PIOF) geherkwalificeerd, zodat er een toeristische urbanisatie op gebouwd kan worden. 

Het bedrijf heeft al 560.205 vierkante meter geregistreerd, maar wil daar nog 324.800 bijvoegen die op dit moment op basis van het eigendomsregister nog aan niemand toebehoren. Hiertoe moeten de afmetingen van de al gekochte finca ‘geactualiseerd’ worden met aangepaste grenzen zodat de 324.800 vierkante meter er aan toegevoegd kunnen worden. 

Deze voornemens hebben de alarmbellen doen afgaan bij eigenaren van omliggende woningen, waarvan al enkelen bezwaar tegen de plannen hebben ingediend. Volgens de krant El Diario zijn ook mensen in de omgeving elkaar aan het waarschuwen om hun ‘escrituras’ (koopaktes) en erfenissen goed te regelen. In het collectief geheugen staan veel gevallen gegrift van onteigeningen van finca’s en woningen vanwege de onwetendheid over de geldende regelgeving van hun wettige eigenaren.

De intenties van Cotucasa laten niet veel te raden over. Het bedrijf zal het terrein dat al in eigendom is en het stuk dat nog geregistreerd moet worden, gebruiken om er een macro-urbanisatie met 3.000 hotelbedden, een sportcomplex en een geriatrisch centrum gericht op zorgbehoevende toeristen. Ook staat in het project opgenomen dat er een nieuwe weg wordt aangelegd van El Roque naar de vuurtoren en eentje richting het zuiden. De kosten voor het bouwproject liggen rond de 263 miljoen euro. Hiervan gaat 179 miljoen euro naar de bouw van het hotel.

In het bestemmingsplan PIOF wordt erkend dat dichtbij het grondstuk beschermde gebieden liggen, zoals een zone die speciale vogelbescherming geniet. Toch wordt het perceel in het bestemmingsplan gezien als een ideale locatie voor de vestiging van toeristische faciliteiten.

Dit vind je misschien ook leuk