Rechtbank voor gendergeweld behandelt zaak rond hulp bij zelfdoding in Spanje

door admin
Rechtbank voor gendergeweld behandelt zaak rond hulp bij zelfdoding in Spanje

Door diverse video’s op te nemen waarin zijn vrouw Maria José Carrasco aangeeft haar leven te willen beëindigen en een opname te maken van het moment waarop hij zijn vrouw het glas met rietje naar de lippen brengt waarin de dodelijke substantie zit waaraan ze uiteindelijk is overleden, wil Hernández het debat over euthanasie en hulp bij zelfdoding in Spanje weer nieuw leven inblazen.

‘Dit heb je me al zovaak gevraagd’, zijn daarbij de woorden van Hernández en: ‘Ik leen je alleen mijn handen’. Hernández beschikt eveneens over een wilsverklaring van zijn vrouw dat ze haar leven wil beëindigen. Carrasco leed al dertig jaar aan de ziekte multiple sclerose (MS) en was er slecht aan toe. 

Euthanasie in Spanje

In Spanje is euthanasie en hulp bij zelfdoding verboden. Beide gelden als misdrijf en zijn strafbaar op basis van het Spaanse wetboek van Strafrecht. Hernández werd dezelfde dag waarop zijn vrouw stierf gearresteerd. Bij die arrestatie vertelde hij de politie wat er was gebeurd en overhandigde hen de video’s. Met de video’s en de wilsverklaring hopen Hernández en zijn advocaat voldoende bewijs in handen te hebben waaruit blijkt dat het de vrijwillige keuze van zijn vrouw was om te sterven.

Hun zaak is de eerste waarbij een familielid de hulp bij zelfdoding publiekelijk bekent, toont en daarom betrokken raakt bij een rechtszaak. Carrasco en Hernández maakten al eerder duidelijk dat ze met deze manier van handelen hopen ook andere personen in eenzelfde situatie te kunnen helpen en ‘niemand anders deze moet ondergaan’. 

Wetsvoorstel

Het koppel had nog tijden hoop dat het huidige Spaanse parlement een euthanasiewet zou aannemen. Het wetsvoorstel, dat er wel was, kwam echter niet door het parlement voordat dit in maart werd ontbonden. 

In het wetsvoorstel stond de mogelijkheid om ‘het al verwachte einde van het leven te helpen en te voorkomen dat het lijden van mensen die lijden aan een ernstige en ongeneeslijke ziekte of chronische ernstige handicap, wordt verlengd’. Daarom besloten Angel en Maria te wachten. De grootste angst van de vrouw was het lot van haar man als hij haar zou helpen bij haar levenseinde. Een angst die nu niet ongegrond blijkt te zijn geweest. 

Rechtbank gespecialiseerd in gendergeweld

Met de uitspraak van de rechter om de zaak over te hevelen naar de rechtbank die is gespecialiseerd in geweld tegen de vouw, neemt het verhaal een andere wending. De advocaat van Hernández heeft al tegen de krant El País gezegd tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan. 

Juridische bronnen leggen uit dat de doctrine bij het Hooggerechtshof vaststelt dat de wet verplicht deze zaak over te hevelen naar een rechtbank die is gespecialiseerd in gendergeweld. Het gaat namelijk om een feit dat heeft plaatsgevonden binnen een relatie of echtpaar en dat deze feiten daarom door een daarin gespecialiseerde rechtbank moeten worden onderzocht. Deze rechtbank onderzoekt de feiten, de dader en bepaalt de passende straf. 

De verdediging van Hernández zal onmiddellijk al het bewijs aan de rechter overhandigen van het feit dat Carrasco zelf een einde aan haar leven heeft willen maken. De enige reden waarom de beslissing werd uitgesteld was de hoop  dat het Spaanse parlement hulp bij zelfdoding en euthanasie eindelijk bij wet zou regelen, zoals ook het geval is in landen zoals Nederland, België en Canada. 

Dit vind je misschien ook leuk