Regen bedreigt Semana Santa processies in noordelijke helft Spanje

door admin
Regen bedreigt Semana Santa processies in noordelijke helft Spanje

Elk jaar opnieuw is het spannend of het droog blijft. Pasen valt in maart of april en dat zijn met oktober en november de minst stabiele maanden wat weer betreft van het jaar op het Iberisch Schiereiland. Na een hele warme maand in maart is april vrij koud begonnen en zelfs met sneeuw en hagelbuien in het noordelijk gelegen binnenland en in hogergelegen gebieden. 

Vrijdag en zaterdag is het in het merendeel van Spanje onbewolkt en droog met vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, maar vanaf zondag eind van de dag trekt een koufront met regenbuien het noorden van Spanje binnen. Volgens Aemet gaat het vooral in Galicië regenen op maandag en dinsdag. Met de regen dalen daar ook de temperaturen enigszins. 

De noordelijke helft van Spanje krijgt maandag en dinsdag dus met regen te maken en zeer waarschijnlijk ook delen van de Spaanse oostkust en de Balearen. In het zuiden is de kans op regen nihil. De sneeuwgrens in het noorden van het land ligt tussen 1.200 en 1.400 meter.

Voor de periode van woensdag tot vrijdag acht het weerinstituut het ‘waarschijnlijk’ dat er op donderdag een nieuw Atlantisch front Spanje binnen trekt via het noordwesten met onstabiel weer in het kielzog. Weer dat wordt gekenmerkt door regen en buien met name in het noordwesten en het minst waarschijnlijk in het zuidoosten en op de Balearen. Op de Canarische eilanden blijft het weer wel stabiel.

Waar de zon wel schijnt in Spanje zullen de temperaturen hoger liggen dan normaal. Op Palmzondag kan het zelfs 30 graden worden in Murcia, 26 in Córdoba en Sevilla en 25 graden in Málaga en Badajoz. Er zal dus een aardig contrast bestaan de komende week tussen het regenachtige noorden en een zomers zuiden. De meeste regen wordt verwacht in de Pyreneeën, Catalonië, Aragón Navarra en provincies zoals Soria, Guadalajara, Cuenca, Valencia en Castellón en wellicht ook in Madrid.

De regen die tot nu toe viel heeft de zorgelijke tendens van droogte in Spanje niet kunnen verlichten. Het water dat in een behoorlijk nat 2018 in de stuwmeren en waterbekkens werd opgevangen is in de winter al verbruikt. Een significante hoeveelheid nieuw water bleef uit. Volgens gegevens van het ministerie van Ecologische Transitie bevindt de Spaanse waterreserve zich op 57,4 procent van de totale capaciteit. Dat is 20 procent minder dan wat als normaal wordt beschouwd in dit jaargetijde.

Dit vind je misschien ook leuk