Spaanse staatsschuld bereikt nieuw record

door admin
Spaanse staatsschuld bereikt nieuw record

Dit blijkt uit cijfers die werden gepubliceerd door de Spaanse Centrale Bank. De overheidsschuld steeg alleen in de eerste twee maanden van 2019 met 14,9 miljard euro. De publicatie van de Spaanse Bank geeft alleen het totaalbedrag weer en niet hoe groot de schuld is ten opzichte van het Spaanse bruto binnenlands product (bbp).

Het ministerie van Economie wijst erop dat voor een schatting hiervan het beste een lijn doorgetrokken kan worden van het laatst bekende bruto binnenlands product en degene die is voorzien voor december 2019 (gebaseerd op gegevens van het statistiekbureau INE). Met deze methodiek zou de staatsschuld gedaald zijn van 98,71 procent naar 97,78 rocent van het bbp. 

De schuld van de centrale overheid steeg tussen januari en februari met 0,88 procent en met 2,66 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. De autonome regio’s zagen hun schuld ook groeien, maar minder hard met 0,4 procent op maandbasis en 2,14 procent op jaarbasis. De totale regionale schuld is 293,29 miljard euro. De schuld van de Spaanse gemeenten steeg licht op met 1,33 procent ten opzichte van januari, maar op jaarbasis zijn het de gemeenten die het meeste schuld inlossen: tussen februari 2018 en februari 2019 is de schuld hier met 3,36 miljoen euro afgenomen. Dat is 10,4 procent in 12 maanden tijd. 

De schuld van de sociale zekerheidsdienst, Seguridad Social, ligt op 41,19 miljard euro. Dat is gelijk aan de twee voorgaande maanden, maar 50 procent hoger dan een jaar geleden. 

Dit vind je misschien ook leuk