Spanje verliest 28 blauwe vlaggen maar blijft bovenaan op wereldlijst

door admin
Spanje verliest 28 blauwe vlaggen maar blijft bovenaan op wereldlijst

Sinds 1987 staat Spanje bovenaan de lijst met de meeste blauwe vlaggen ter wereld langs de kustlijn die in totaal 7.880 kilometer lang is. De Internationale Jury van de Blauwe Vlag onderzoekt jaarlijks de stranden op kwaliteit. 25 stranden raakten hun vlag kwijt, deels door het slechte onderhoud en het niet voldoen aan de Spaanse kustwet. Men schat dat in Spanje ongeveer 3.500 stranden zijn en 1.900 daarvan hebben bemonsteringspunten om verschillende zaken te meten. In totaal zijn 50 van die stranden hun blauwe vlag kwijt. Dit wordt gecompenseerd door 25 stranden die voor het eerst een blauwe vlag kunnen hijsen. 

Andalusië is de regio die de meeste blauwe vlaggen kwijt is (-17) en binnen die regio staan de provincies Málaga en Huelva bovenaan. Die raakten allebei 8 vlaggen kwijt. Onder meer de beroemde stranden van Zahara de los Atunes in Barbate (Cádiz), Matalascañas in Almonte (Huelva) en Cabo Pino in Marbella (Málaga) krijgen geen blauwe vlag meer. Hier voldoet men niet aan de Kustwet of is het water van onvoldoende kwaliteit bevonden. In sommige gevallen gaat het ook om slecht beheer van het afvalwater. Ook hebben diverse gemeenten zich niet meer kandidaat gesteld omdat ze op voorhand al wisten niet aan de strenge eisen te kunnen voldoen. 

Zahara de los Atunes kreeg vorig jaar voor het eerst een blauwe vlag, maar die werd halverwege het jaar alweer verwijderd. Ondanks dat de gemeente heeft getracht de motieven daarvoor te achterhalen, weet men nog steeds niet waarom, al bestaat het vermoeden dat het gaat om een slecht beheer van het afvalwater van de plaatselijke waterzuivering.

Valencia is de regio die met 4 de meeste nieuwe vlaggen kan hijsen. Daar hangen nu in totaal 150 blauwe vlaggen. Hiervan zijn 135 voor stranden en 15 in havens. Daarna volgt Catalonië met 120 vlaggen (97 stranden) en Galicië met 119 (107 stranden). In de provincie Alicante raakten Torrevieja en Pilar de la Horadada hun blauwe vlag kwijt op de stranden La Mata Sur en Higuericas. 

In Málaga zijn het de stranden Los Álamos in Torremolinos, Los Boliches-LasGaviotas en Playa del Castillo in Fuengirola, Artola Cabopino in Marbella en El Padrón en La Rada in Estepona en Sabinillas in Manilva die hun vlaggen dit jaar kwijt zijn. 

In Catalonië krijgen de stranden Del Coco in Badalona, Kalima in Caldes d’Estrac, Terramar en Aiguadolç in Sitges en Les Gavines in Cubelles geen blauwe vlag meer.

In Almería krijgen de stranden van Palomares en Pozo del Esparto in Cuevas del Almanzora geen vlag meer. Hetzelfde geldt voor El Corral in Carboneras en Piedra Villazar in Mojácar.

Welke regio verliest de meeste vlaggen?

Onder de autonome regio’s die de meeste vlaggen verloren is Andalusië met 17 stranden waar nu geen blauwe vlag meer hangt. De provincie Málaga verloor er 8, Huelva idem, Cádiz en Almeria 1 en Granada krijgt er op het strand Calahonda in Motril 1 bij. Ook de Canarische eilanden hebben 7 vlaggen minder op stranden, maar krijgen er 1 bij in een jachthaven. Vier vlaggen keren niet terug op Fuerteventura, 2 in Tenerife en 1 in Gran Canaria. Galicië verliest 5 vlaggen, 2 daarvan op stranden in de provincie A Coruña. Catalonië verliest 3 vlaggen. Vier stranden in Barcelona raakten hun vlag kwijt, maar een jachthaven kreeg er een bij. 

Per autonome regio

Per autonome regio is Valencia de regio met de meeste blauwe vlaggen (150), gevolgd door Catalonië (120), Galicië (119), Andalucië (98), Balearen (63), Canarische eilanden (49) en Murcia (31). Dan volgen Asturië (13), Cantabrië (11), Baskenland (5), Melilla (4), Extremadura (3), Madrid (1) en Ceuta (1). Ook wat alleen stranden betreft staat de regio Valencia aan kop met 135. Dan volgt Galicië met 107, Catalonië met 97, Andalusië met 97, Balearen met 44 en Canarische eilanden met 43. 

Wat is een blauwe vlag

Een blauwe vlag is geldig voor een jaar: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. De campagne van de blauwe vlag (FEE) is in 1987 wereldwijd gestart. In ruim 45 landen wordt deze toegekend op basis van criteria als kwaliteit van het zwemwater, toegankelijkheid, mate van aanwezige toiletten en afvalbakken, hygiëne, aanwezigheid van reddingsmaterialen en EHBO-diensten.

Dit vind je misschien ook leuk