Nog meer bankkantoren gesloten in Spanje

door admin
Nog meer bankkantoren gesloten in Spanje

Al sinds 2008 is de Spaanse financiële sector bezig met het verminderen van de kosten. Dit heeft ertoe geleid dat er al duizenden bankkantoren gesloten zijn in de afgelopen jaren. Desondanks voorziet de Spaanse Centrale Bank dat er nog circa 4.000 bankfilialen overvloedig zijn. Santander en CaixaBank kondigden onlangs beide een collectief ontslag (ERE) aan.

Santander

Donderdag kwam Santander bijeen met de vakbond van het personeel om deze officieel mee te delen dat er een overvloed aan kantoren is nadat de bank Banco Popular overnam en dat het noodzakelijk is de omvang te verkleinen zowel op het gebied van aantal kantoren als van personeel. De bank gaf geen cijfers maar bronnen bij de vakbond voorzien dat zeker 1.000 kantoren gesloten gaan worden, waarbij tussen 3.000 en 3.500 banen zullen verdwijnen.

CaixaBank

Een gelijksoortige bijeenkomst vond plaats bij CaixaBank om tot een akkoord te komen voor een reductie van het personeel van 2.157 personen. Deze reductie is voornamelijk gebaseerd op de sluiting van 821 kantoren verspreid door Spanje in de komende drie jaar. De bank moet zijn marges en winst verbeteren tegen het decor van lage rentes op Europees niveau. 

In het geval van CaixaBank gaat het om vrijwillig ontslag met vergoedingen voor mensen van onder de 52 jaar en voor vervroegd pensioen met betaling van 57 procent van het salaris en bijdragen aan de Seguridad Social voor wie ouder is dan 52. 

90.000 banen weg in tien jaar tijd

Met deze twee aankondigingen erbij zijn er in tien jaar tijd 90.000 banen verdwenen in de Spaanse financiële sector. Zo blijkt uit statistische gegevens die werden gepubliceerd door de vakbonden AEB, Ceca en informatie afkomstig van instellingen als de Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV). Het aantal ontslagen komt overeen met een derde van het werknemersbestand in 2008, dat zich toen op een recordhoogte bevond en dat het jaar was waarin de crisis uitbrak.

Weinig bankemployees maar veel filialen

Dankzij deze massaontslagen is Spanje nu het tweede land ter wereld, na Japan, met de minste bankmedewerkers per elke 100.000 inwoners. Spanje heeft rond de 400 bankmedewerkers op elke 100.000 inwoners, terwijl het Europese gemiddelde 600 is. Dit blijkt uit gegevens verstrekt door Deloitte.

Het tegendeel is echter het geval wat het aantal bankkantoren betreft. In dit opzicht staat Spanje op de eerste plaats met het grootste aantal kantoren per inwoner. Op dit moment telt het land nog 27.700 bankkantoren. Dat zijn er 60 per elke 100.000 inwoners. Het gemiddelde in de Eurozone is 45 kantoren op 100.000 inwoners.

Om dit cijfer ook in Spanje te benaderen zijn er dus nog 4.000 kantoren overvloedig, zonder daarbij de al aangekondigde 1.900 kantoren die de komende jaren gesloten gaan worden bij Santander en CaixaBank bij op te tellen.

Dit vind je misschien ook leuk