Vakbonden roepen op tot algemene staking peuteronderwijs in Spanje

door admin
Vakbonden roepen op tot algemene staking peuteronderwijs in Spanje

De staking wordt georganiseerd uit protest tegen een collectieve arbeidsovereenkomst die de lonen in deze sector voor opvang van 0 tot 3-jarigen erg laag houdt en ‘erg ver onder het opleidingsniveau zit en veel te laag is voor de verantwoordelijkheid dat het personeel draagt’. Men wil ‘arbeidsvoorwaarden die waardig zijn voor de 21ste eeuw’, schrijft CCOO in een nota. 

Naast de staking op 21 mei zullen er manifestaties door het hele land worden georganiseerd tussen 11 en 13 mei. Het voornemen is om op 22 mei een nieuwe CAO te ondertekenen, waarmee de ‘kwetsbaarheid voortduurt’ in de sector omdat er een beloning van 930 euro per maand wordt vastgelegd voor crècheleidsters. 

Duizenden werknemers in die sector, voornamelijk vrouwen, halen geen 900 euro bruto per maand. Het salaris is zeven jaar bevroren geweest en de nieuwe voorwaarden leveren geen enkele verbetering op volgens de vakbond.

Bovendien voldoet de tekst van de CEO op geen enkele wijze aan het Staatsakkoord over Collectieve Onderhandelingen, dat vaststelt dat geen enkel akkoord lonen mag vaststellen die onder de 1.000 euro bruto per maand liggen in 2020 en waarin geen enkele verbetering zit voor de werknemers’, zo bekritiseert de CCOO.

Dit vind je misschien ook leuk