De grote nieuwe encyclopedie van de Spaanse keuken van Google

door admin
De grote nieuwe encyclopedie van de Spaanse keuken van Google

España: Cocina abierta vormt een encyclopedie van de Spaanse keuken en valt onder de culturele tak van de Amerikaanse technologiegigant, Google Arts & Culture. Tot nu toe richtte deze culturele tak zich op schilderkunst, beeldhouwkunst en mode, maar nog niet op gastronomie. Google wil de keukens uit de hele wereld onder de aandacht gaan brengen, maar begon met de Spaanse. ‘Omdat een gerecht beter smaakt als je de geschiedenis ervan weet’, is het motief van Google.

Ferrán Adrià en Higinio Gómez

Google werkte voor dit nieuwe culinaire gedeelte samen met de Spaanse koninklijke academie voor gastronomie en met Higinio Gómez en Ferrán Adrià. Twee klinkende namen uit de Spaanse culinaire wereld, al is de Catalaanse chef veel bekender dan Gómez. Gómez is poelier op de Madrileense versmarkt Valledhermoso en een van de belangrijkste leveranciers van gevogelte voor Spaanse sterrenrestaurants.

Op de homepage van España: Cocina abierta, die overigens ook in het Engels, Russisch en Japans is te openen, kun je kiezen uit drie delen: smaken; gezichten; fusion. In het gedeelte smaken staat alles over traditionele smaken en uitdagende gerechten. In het gedeelte ‘gezichten’ vind je alles over ‘de mensen die de tafel maken’ en in deel drie gaat het over hoe gerechten met de tijd en onder invloed van externe factoren veranderen. ‘Where food meets art, architecture and culture’, staat erbij. 

Op de website zijn 55 exposities te zien, 1.900 visuele artefacten en vijf samenwerkingen met YouTube. In het gedeelte exposities staat bijvoorbeeld een interactieve kaart van het eten. Verhalen over de sagen van koks uit het land, samples over de conserven-industrie, banketproducten, hedendaagse culinaire sterren en tapas. Ook kun je bodegas bezoeken waar architectuur en wijn worden gecombineerd of zien wat de toekomst brengt op het gebied van de duurzame gastronomie. ‘Van het tomatengevecht tot tapas, Spaans eten is meer dan gewoon een maaltijd, het is een cultureel fenomeen’.

Spaanse keuken eerst

Ferrán Adrià, pionier van de gastronomische avantgarde in Spanje wist vanaf het moment dat hij van het project hoorde, dat hij eraan mee wilde doen. ‘Je hebt nog nooit zoiets gezien, het vormt een geweldige onthulling’, legt hij uit aan El País. ‘We moeten heel tevreden en dankbaar zijn en trots op het feit dat ze ons hebben gekozen, want logischer zou zijn geweest dat Frankrijk als eerste keuken was gekozen’, aldus de chef. 

Foodmap

Via de ‘foodmap’ zoom je via de kaart in op verschillende Spaanse regio’s waar de typische kenmerken van de keuken in die gebieden wordt uitgelicht. Met veel nadruk voor de verschillende bezettingen in het land die hun stempel op de Spaanse keuken hebben gedrukt, zoals de overheersing van de Arabieren gedurende 700 jaar. Op een ander gedeelte kun je zien hoe masterchef Samantha Vallejo en YouTubester Kikillo paella, tortilla de patatas en kroketjes maken. Verder kun je de verhalen achter de traditionele groentegerechten achterhalen, over de oorsprong van olijfolie of over het biologische proces achter sherry lezen, de geschiedenis van de tapa beter leren kennen, of leren hoe je het verschil merkt tussen gewone ham en Jamón Ibérico. Kortom een must voor elke Spanjeliefhebber die van eten houdt.

Dit vind je misschien ook leuk