Spanje moet btw op elektriciteit verlagen

door admin
Spanje moet btw op elektriciteit verlagen

Volgens een bericht van Facua zou de verlaging van 21 procent naar 4 procent iva de gemiddelde gebruiker in Spanje een besparing van 130 euro op jaarbasis opleveren. Deze berekening is gebaseerd op een analyse die de afgelopen twaalf maanden als referentie heeft genomen. 

Volgens Facua is het huidige hoge btw-tarief van 21 procent ‘absoluut desproportioneel’ voor een zo essentieel goed als elektriciteit. Helemaal als men in ogenschouw neemt hoeveel duurder de elektriciteitsrekening voor Spanjaarden de laatste jaren is geworden. 

De rekening voor een gemiddelde gebruiker is met 85,7 procent gestegen in de afgelopen vijftien jaar met een bedrag van gemiddeld 37,26 euro per maand. Voor deze berekening nam Facua de tarieven uit 2003 en 2018 als uitgangspunt.

Buurland Portugal nam recent een wet aan waarmee de btw op elektriciteit is verlaagd vanaf 1 juni. Daar betalen consumenten die aan een bepaald profiel voldoen nu geen 23 procent meer (dat tarief hoorde bij de hoogste in Europa) maar 6 procent. Portugal volgt hiermee stappen die ook België heeft gezet. Vier jaar geleden werd daar de btw op elektriciteit verlaagd naar 6 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk