‘Ibiza loopt risico als Thailand te worden op gebied van sekstoerisme’

door admin
'Ibiza loopt risico als Thailand te worden op gebied van sekstoerisme'

Deze werd gehouden op de Universiteit van de Balearische eilanden (UIB) en georganiseerd door Metges del Món, de gemeente Eivissa en Área de Salud Pitiusa. Hermoso voert al ruim dertig jaar strijd tegen prostitutie en werd geïnterviewd door Diario de Ibiza. Volgens haar duurt het niet lang meer voor het eiland net als Thailand toeristen aantrekt die er voor seks komen. ‘Dat is niet goed, niet voor de economie, niet vanuit sociaal en ook niet vanuit cultureel oogpunt’. 

Onlangs presenteerde de regioregering op de Balearische eilanden een plan tegen handel in vrouwen en meisjes voor seksuele uitbuiting en prostitutie (Plan Autonómico de Lucha Contra el Tráfico de Mujeres y Niñas con Fines de Explotación Sexual y de Abordaje a la Prostitución 2019-2022), waarvoor 2,8 miljoen euro werd vrijgemaakt. Met dit geld wil de regering 12 doelen bereiken via vier invalshoeken.

Spanje eerste land EU op gebied van prositutie

In het plan wordt verwezen naar een document waaruit op basis van onderzoek blijkt dat Spanje het eerste land van Europa is op het gebied van prostitutie. De belangrijkste bestemming in het land in dit geval zijn de Balearische eilanden. Men schat dat deze activiteit goed is voor een geldstroom van ruim 50 miljoen euro op jaarbasis. Volgens gegevens van de Grupo de Estudio de la Prostitución en Balears (GEPIB) betalen ruim 100.000 mannen per jaar voor seks op de eilanden. 

Als een van de belangrijke oorzaken dat de prostitutie zo welig tiert op de Balearen wordt het toerisme gezien. De directeur van IBDona, de organisatie verantwoordelijk voor het onderzoek waaruit deze cijfers komen, zegt dat een van de belangrijkste maatregelen moet zijn om te onderzoeken tot welk punt er sprake is van seksueel toerisme op de eilanden. 

Seksuele uitbuiting

Volgens Rosa Hermoso in Diario de Ibiza lijkt prostitutie een onderdeel te vormen in het toeristische pakket voor luxe toerisme op het eiland. De activiste benadrukt dat het hier niet gaat om seks, maar om seksuele uitbuiting. ‘Vrouwen hebben geen prijs. Bovendien voelen we ons steeds minder veilig’, vervolgt ze, verwijzend naar de laatste zaken rond seksuele agressie in Spanje, waaronder die van ‘La Manada’: een groep jongens uit Sevilla die in Pamplona een meisje uit Madrid hebben verkracht en mishandeld.

Hermoso wijst ook op het feit dat de consumenten van prostitutie ‘gewend zijn om op televisie en op posters of afbeeldingen in reisgidsen foto’s te zien van vrouwen in zeer geseksualiseerde houdingen’. Het normaliseren van advertenties van hotels en beach clubs, waar halfnaakte vrouwen in verschijnen, zou een flinke bijdrage leveren aan haar strijd tegen prostitutie. 

‘Meer activisme nodig’

Hermosa roept vrouwen op om te manifesteren voor de deuren van hotels tegen seksueel geweld tegen vrouwen. ‘Wat ons rest is – afgezien van aangifte doen – activisme, de straat op gaan en ons laten horen op de sociale netwerken. Elke stad zou moeten vechten om ons te verdedigen. We zijn allemaal één’, aldus Hermosa.

Tot slot benadrukte ze dat vrouwen ‘dezelfde rechten als mannen hebben’, en dat daarom ‘prostitutie een aanval is op de mensenrechten van vrouwen en die door overheden wordt toegestaan’. Hermosa gebruikte als voorbeeld een gemeenteverordening uit Sevilla waarin prostitutie in die stad verboden wordt en die op Ibiza wordt bestudeerd om deze ook op dit eiland in te voeren. ‘Ibiza heeft het nodig’. 

Dit vind je misschien ook leuk