Nieuwe 100 en 200 euro biljetten in omloop vanaf 28 mei

door admin
Nieuwe 100 en 200 euro biljetten in omloop vanaf 28 mei

Als eerste werden de 5 euro biljetten vervangen in 2013. Een jaar later waren de briefjes van 10 euro aan de beurt en later werden de biljetten van 20 en 50 euro vervangen. In de video van de Centrale Europese Bank (ECB) wordt uitgelegd hoe de nieuwe biljetten eruit zien en in hoeverre ze verschillen van de oude. De nadruk hierbij ligt op de veiligheid. Alle nieuwe biljetten zijn veel moeilijker te vervalsen. De ECB heeft besloten geen biljetten van 500 euro meer te maken. Wel blijven de bestaande biljetten van 500 euro in omloop en wettig betaalmiddel. 

Europa

De nieuwe serie heet de Europa-serie, omdat in twee echtheidskenmerken een portret van Europa is verwerkt. Bij de nieuwe eurobankbiljetten koos men voor deze figuur uit de Griekse mythologie omdat ze een duidelijke band heeft met het Europese continent en ook de bankbiljetten een menselijk trekje geeft. De gebruikte afbeelding van Europa is afkomstig van een vaas uit het Louvre.

De ECB en de nationale centrale banken (NCB’s) van het Eurosysteem zijn verantwoordelijk voor de integriteit van de eurobankbiljetten. Daarom hebben ze een tweede serie eurobankbiljetten ontwikkeld met verbeterde echtheidskenmerken via geavanceerde bankbiljettechnologie. Zo zijn de bankbiljetten beter beschermd tegen namaak en blijven veilig en houdt het publiek vertrouwen in de euro.

De onderzoeks- en ontwikkelingsstrategie van het Eurosysteem bepaalt dat de eurobankbiljetten ‘zelfbeschermend’moeten zijn, dat wil zeggen dat ze het valsemunters moeilijk moeten maken. Banken, mensen die beroepsmatig met geld omgaan en het grote publiek moeten vervalste bankbiljetten kunnen herkennen en zo de strategie van het Eurosysteem ter bestrijding van valsemunterij ondersteunen.

Duurzamer en sterker

De nieuwe eurobankbiljetten zijn duurzamer dan die van de eerste serie. Daarom hoeven ze minder vaak vervangen te worden, dat is goedkoper en minder milieubelastend. Een motief vooral belangrijk bij de biljetten van 5 en 10 euro die veel vaker van eigenaar wisselen dan andere biljetten. 

Geleidelijk uitgefaseerd

De eerste serie eurobankbiljetten wordt geleidelijk uitgefaseerd. De datum waarop de eerste serie eurobankbiljetten niet langer wettig betaalmiddel zal zijn, wordt ruim van tevoren bekendgemaakt. De bankbiljetten van de eerste serie zullen echter altijd hun waarde behouden: zij kunnen voor onbepaalde tijd worden ingewisseld bij de nationale centrale banken van het Eurosysteem.

Dit vind je misschien ook leuk