Catalonië gaat ‘noodsituatie op het gebied van klimaat en milieu’ aanpakken

door admin
Catalonië gaat 'noodsituatie op het gebied van klimaat en milieu' aanpakken

Met de resolutie verbindt de regering van de autonome Spaanse regio zich ertoe maatregelen te nemen om de gevolgen van de klimaatverandering te verzachten en verkleinen. In de resolutie spreekt de overheid over de ‘noodsituatie op het gebied van klimaat en milieu’.

Meritxell Budó, woordvoerder van de regioregering gaf woensdag tijdens de persconferentie die op het besluit volgde aan dat met deze verklaring de Generalitat (zoals de Catalaanse regering genoemd wordt) ‘zich verenigt met politieke instellingen in de hele wereld’ die ook soortgelijke verklaringen aannamen. In Europa deden tot nu toe de Britse, Schotse en Ierse regeringen dat. Ook enkele tientallen steden verspreid over vijf continenten namen soortgelijke initiatieven. 

Verwoestende impact

De Britse regering wees recent in dit verband op de ‘verwoestende impact’ van de klimaatverandering op de voedselproductie en van catastrofes zoals overstromingen en bosbranden. Ook waarschuwde deze regering voor de ‘alarmerende tendens’ van de destructie van de biodiversiteit en het uitsterven van soorten. De doelstelling van de Britse regering is om de uitstoot van broeikasgassen voor 2050 op nul te hebben. 

Klimaat krijgt prioriteit

Catalonië benadrukt in haar resolutie in het openbare beleid prioriteit te gaan geven aan ‘de opties met minder gevolgen voor het klimaat en met een grotere bijdrage aan de aanpassing aan de omstandigheden die voortkomen uit de klimaatverandering’.

Er zal een territoriale strategie worden ontwikkeld voor de implementatie van duurzame installaties, met name wind- en zonne-energie, die de ‘energietransitie in Catalonië vorm moeten geven. Hiermee kan de regio voldoen aan de doelstellingen die in de zojuist aangenomen resolutie genoemd worden. 

De Catalaanse regering verbindt zich er eveneens toe het besluit inzake hernieuwbare energie (dat in 2009 werd goedgekeurd door de regering PSC-ERC-IC) in te trekken of te wijzigen met als doel om de criteria die gelden voor hernieuwbare energie te flexibiliseren en te vereenvoudigen.

Sinds 2013 is er geen windmolenpark in gebruik genomen in de regio (met uitzondering van de windmolen Viure de l’Aire del Cel, een burgerinitiatief) en fotovoltaïsche energie ligt in de regio aanzienlijk achter ten opzichte van andere regio’s.

Ook zal de Catalaanse regering wetgeving herzien om zo regels op te sporen die de uitstoot van broeikasgassen juist bevorderen in plaats van beperken en die problemen opleveren in de strijd tegen de klimaatverandering. Het parlement dringt er daarnaast op aan om elk jaar een plenaire zitting te houden over de huidige staat van de klimaatverandering en de actuele gevolgen daarvan in de regio. 

Dit vind je misschien ook leuk