Kwaliteit zwemwater aan negen Spaanse stranden afgekeurd

door admin
Kwaliteit zwemwater aan negen Spaanse stranden afgekeurd

Deze gegevens blijken uit het onderzoek ‘European Bathing Water Quality in 2018’ van het European Environment Agency dat donderdag werd gepresenteerd. Dit agentschap controleert zeewater, water in rivieren, meren en beken in heel Europa op basis van monsters genomen in de zomer van 2018 op 22.131 punten, zowel langs de kust als in het binnenland. Het water werd op twee microbiologische parameters onderzocht: intestinale enterococci en Escherichia coli.

Onvoldoende

Het grootste deel van de stranden met ongezond water in Spanje had al eerder een slecht resultaat. Het gaat om de stranden Lires en A Virxe do Camino in Muros in A Coruña; Bañugues in Gozón en twee stranden in Luarca, beide in Asturië;Badia de Sant Antoni in Eivissa / Ibiza-stad; Rec del Molí in L’Escala (Girona); Muelle Chico de Corralejo (Fuerteventura en El Confital in Las Palmas de Gran Canaria.

De twee stranden in Galicië scoren al sinds 2014 slecht en dat betekent dat ze gesloten kunnen worden voor publiek. Op het strand van L’Escala concludeerde het Catalaanse waterschap eveneens dat het water niet veilig is om in te zwemmen. Het gaat om het uiterste zuiden van het strand waar een irrigatiekanaal uitkomt met vervuild water. Catalaanse autoriteiten onderzoeken de oorzaak van die vervuiling om maatregelen te kunnen nemen. Dit strand staat al als ‘slecht’ te boek sinds 2016.

Het strand El Confital in Las Palmas is al regelmatig gesloten voor publiek vanwege vervuild water. Bronnen bij de gemeente zeggen dat de vervuiling afkomstig is van het sanitaire netwerk van de legerbasis in La Isleta. Werkzaamheden worden uitgevoerd om dit te verbeteren. 

Negende plaats

Spanje staat op de negende plaats binnen de Europese Unie wat betreft  waterkwaliteit aan de kust. De kwaliteit van water in het binnenland is er een stuk slechter aan toe. In dit verband staat het land op positie 22. Hier krijgt slechts 48,3 procent een goed cijfer en 15,6 procent haalt een onvoldoende. Het gat om 41 plekken waar het water als ongezond is bestempeld. Hieronder Pisuerga in Valladolid, de rivier Guadiana in Medellín in de provincie Badajoz en diverse stuwmeren, rivieren en beken verspreid over Galicië, het Taag basin en rivieren in het noorden van Andalusië. 

EU

In de Europese Unie voldoet 95,4 procent van de monsters aan de minimale vereisten en 85,1 procent aan de meest strikte eisen met het predikaat ‘excellent’ als gevolg. AEMA heeft een interactieve kaart gepubliceerd met daarop alle resultaten. Spanje is het vierde land van Europa met de meeste zwemgebieden (2.228) na Italië (5.539), Frankrijk (3.351) en Duitsland (2.289).

Op het gebied van water dat als ‘excellent’ werd aangeduid is Spanje het 13e land in de EU na Cyprus, Malta, Oostenrijk, Griekenland, Kroatië, Letland, Duitsland, Portugal, Italië, België, Denemarken, Slovenië. Nederland staat hier op de 22ste plaats. 

In Spanje liggen 50 plekken waar het water als ‘slecht’ werd beoordeeld. De meerderheid hiervan ligt in Galicië en het stroomgebied van de Taag. Spanje neemt hierin de derde plaats in na Italië (89) en Frankrijk (54). 

Nederland

In Nederland liggen 725 zwemgebieden. Hiervan zijn er 527 (72,7%) aangeduid als excellent, 126 (17,4%) als goed, 36 (5%) als voldoende en 25 (3,4%) als slecht.

België

België telt 115 zwemgebieden, waarvan er 101 excellent zijn (87,8%), 10 goed (8,7%), 2 voldoende (1,7%) en 1 slecht (0,9%).

Vies water

De besmetting van water door fecale bacteriën vormt een risico voor de menselijke gezondheid, met name als deze aangetroffen worden in zones waar gezwommen wordt. Zwemmen in vervuild zeewater of vervuilde meren kan ziekten veroorzaken. De belangrijkste bronnen van verontreiniging zijn afvalwater en rioolwater van landbouwbedrijven en landbouwgrond. Deze vervuiling neemt toe als het in een gebied veel regent en er overstromingen plaatsvinden, waardoor riolen overlopen en verontreinigd water in rivieren en zeeën terechtkomt.  

Leestips:

Bruine lagen op water, kwallen en billendoekjes Costa del Sol aangepakt 

Rioolwater direct in zee geloosd voor kust van Spaans vakantieoord

Grootste binnenzee van Spanje ernstig vervuild

Dit vind je misschien ook leuk