Spaanse export varkens naar China enorm toegenomen in drie maanden tijd

door admin
Spaanse export varkens naar China enorm toegenomen in drie maanden tijd

De groei is niet het gevolg van het nieuwe handelsakkoord dat Spanje en China afgelopen oktober sloten. Beide overheden spraken met elkaar af dat ook producten met een rijping van minder dan 365 dagen (zoals worstproducten en ham) in China toegelaten worden. Desondanks hebben vele Spaanse bedrijven om administratieve redenen nog geen toegang tot de Chinese markt.

Afrikaanse varkenspest

In plaats daarvan heeft de Afrikaanse varkenspest de Spaanse export van varkensproducten een flinke duw in de rug gegeven. Vanaf eind 2018 sloeg de besmettelijke virusziekte toe op het Aziatische continent. Miljoenen dieren moesten zodoende worden geruimd. Dat betekende dat China, om in de enorme vraag naar varkensvlees te voorzien, zich tot andere landen moest wenden. Volgens Alfonso Alcázar, voorzitter van het consortium Chorizo Español is het gevolg dat de verkoop aan China vanuit Spanje in volume is toegenomen 42 procent en in waarde met 52,3 procent in januari, februari en maart samen. De cijfers zijn afkomstig van de interprofessionele organisatie Interporc.

Voor Spanje betekent de toegenomen vraag uit China een compensatie voor de dalende export naar Portugal (-13,8%), Nederland (-19,7), Tsjechische Republiek (-41,5%). De prijs voor levende varkens is niet alleen in Spanje omhoog geschoten, maar ook in de rest van Europa. Die lag in juni op het recordbedrag van 1,40 euro per kilo.

Spanje grootste varkensstapel in Europa

Spanje is de derde grootste exporteur van varkensvlees ter wereld en komt net na de Verenigde Staten en China. 37% van de dieren die voor menselijke consumptie in Spanje worden gehouden zijn varkens en de sector is goed voor 14% van de totale landbouwproductie. Met 30,1 miljoen dieren heeft Spanje de grootste varkensstapel van Europa, zo blijkt uit de laatste gegevens van Eurostat.

Van alle Spaanse export van varkensvleesproducten gaat 60 procent naar China, waarmee dat land de belangrijkste afzetmarkt is voor Spanje. Daarna komen Frankrijk, Portugal, Italië, Japan, Korea en Polen. De export is overigens het hardst gegroeid naar de Aziatische landen China (42%), Taiwan (40%) en de Fillipijnen (20,8%).

Groei intensieve varkenshouderijen in Spanje

Het gevolg van de toegenomen vraag uit Azië is dat het aantal enorme varkensvleesbedrijven (groter dan 2.000 varkens) sterk groeit in Spanje in met name de dunbevolkte en rurale gebieden. Tientallen bedrijven zijn erbij gekomen in autonome regio’s zoals Castilla-La Mancha, Castilla y León en Andalusië, waar steeds meer omwonenden zich verzetten tegen de gevolgen van watervervuiling, geuren en uitstoot. 

Dit vind je misschien ook leuk