Moet Kerk in Spanje in toekomst IBI (onroerend goed belasting) betalen?

door admin
Moet Kerk in Spanje in toekomst IBI (onroerend goed belasting) betalen?

Volgens een accoord getekend door de Spaanse staat en de Heilige Stoel in 1979 is de Spaanse Katholieke kerk vrijgesteld van het betalen van belastingen en ontvangt zij jaarlijks vele miljoenen aan subsidies. Daarnaast is er de beroemde ‘Casilla’ op het formulier voor de Inkomstenbelasting (IRPF), het hokje dat men dient aan te kruisen als men géén vastgestelde bijdrage aan de kerk wil doen.

De minister heeft benadrukt dat de belasting alleen zal worden geheven over onroerend goed dat niet bestemd is voor gebedsdiensten of sociale doelen. Voor dit onroerend goed zal de kerk worden behandeld als iedere NGO (Niet-Gouvernementele Organisatie) en vrijstelling (blijven) genieten. De bijdrage verkregen via de ‘Casilla’ heeft de minister verder in het midden gelaten.

De minister verzekerde overigens dat de belastingplannen niets te maken hebben met de recent ontstane polemiek tussen de Pauselijke Nuntius in Spanje en de huidige regering in functie (demissionair) over het weghalen van het stoffelijk overschot van Franco uit de Valle de los Caidos.

IBI wordt geheven door de Ayuntamientos (gemeenten). De onroerend goed bezittingen van de kerk in Spanje zijn immens. Voor veel gemeenten zou dit een welkome extra bron van inkomsten zijn.

Dit vind je misschien ook leuk