Vechtstier doorboort 71-jarige man tijdens stadsfeesten in Spanje

door admin
Vechtstier doorboort 71-jarige man tijdens stadsfeesten in Spanje

De vijf dagen durende feestelijkheden van Coria (12.000 inwoners, provincie Cáceres), de Sanjuanes, zijn ‘Fiesta de Interés Turistico Nacional’ waarbij de bevolking van Coria verveelvoudigt. Het was dag vijf en de Sanjuanes waren bijna op hun einde. Duizenden belangstellenden stonden gespannen te wachten op de laatste stier, Judío genaamd, de top-stier van deze corrida, aangekocht door de Peña la Geta. 

De stier wordt eerst op een plein losgelaten om daarna de straten van Coria onveilig te maken. Op het plein werd Judío, imposant zwart glanzend en met vervaarlijke blanke hoorns, opgewacht door honderden feestvierders. De moedigsten rennen langs de stier om hem te provoceren om, als er reactie volgt, snel achter de opgestelde stevige traliewanden weg te glippen buiten het bereik van de stier. Eén van hen was Pedro, 71 jaar, gepassioneerd ’taurino’.

Pedro Martínez, geboren in Coria trouwde meer dan 40 jaar geleden met Filomena met wie hij drie kinderen kreeg,  twee jongens en een meisje. Het gezin, zoals vele gezinnen uit deze streek, verhuisde naar Bilbao om weer terug te keren toen Pedro met pensioen ging. Ze verbleven meestentijds in Cañaveral, het dorp van zijn vrouw. Vaak ging hij ontbijten in churrería Los Arcos waar hij dan altijd van een café con leche en twee dikke churros genoot. Pedro was een sympathieke man en altijd in voor een praatje. Naast dat hij een groot liefhebber van stieren was, hield hij ook erg van zangvogeltjes, vooral kanaries en putters; zo vertelt Jesus, bareigenaar, aan een verslaggever van El Español. De buurtgenoten herinneren hem zittend aan het zwembad genietend van zijn kleinkinderen.

Op de noodlottige dag staat Pedro vooraan, tussen de stoerste mannen, als Judío het plein opkomt. Na enkele provocaties doet Judío een uitval en Pedro is nog net niet achter de tralies als de stier hem op de hoorns neemt. Pedro wordt door de stier terug het plein opgesleept waarbij hij tot driemaal toe door de hoorns doorboord wordt. De verwondingen in de lies leiden vaak tot een dodelijke bloeding van de beenslagader. Verwondingen aan hals en nek zijn ook levensgevaarlijk.

Pedro ligt in elkaar gekruld op de grond terwijl de stier met bebloede hoorns zijn woede op hem botviert. Omstanders schieten achter de tralies vandaan te hulp en leiden de stier af. Pedro kan nog deels op eigen kracht opstaan en krijgt eerste hulp in een mobiele operatiekamer ter plaatse om daarna naar het ziekenhuis vervoerd te worden. Drie dagen later bezwijkt Pedro Martínez in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Ondanks de tragedie op het plein gingen de festiviteiten door. Judío ging van het plein door naar de straten van Coria waar nog duizenden hem opwachtten, sarden en provoceerden. Op zijn tocht door Coria heeft Judío nog drie mensen zodanig ernstig verwond dat zij naar het ziekenhuis gebracht moesten worden. Om 20.48 uur waren de feestelijkheden dan toch afgelopen, althans voor Judío, een geweerschot beëindigde zijn leven.

Dit vind je misschien ook leuk