Ruim honderd groepsverkrachtingen en -aanrandingen in Spanje in drie jaar

door admin
Ruim honderd groepsverkrachtingen en -aanrandingen in Spanje in drie jaar

Manada betekent ‘roedel’. Het was de naam die vijf jongens uit Sevilla zichzelf gaven in hun whatsapp-groep. Tijdens de stierenrennen in Pamplona van 2016 verkrachtten zij een meisje uit Madrid. Ze maakten er beelden van met hun mobiele telefoon die ze vervolgens deelden in hun whatsapp-groep. Na het oordeel van de rechter in Pamplona ontstaken veel Spanjaarden, waaronder veel vrouwenorganisaties, in woede. Ze demonstreerden tegen de Spaanse wetgeving, die stelt dat er pas sprake kan zijn van verkrachting als het slachtoffer tekenen van geweld vertoont en bewezen werd geïntimideerd. In dit geval stelde de rechter vast dat er wel sprake was geweest van ‘dwang’ en ‘druk’ maar niet van ‘geweld’ en ‘intimidatie’. In andere landen, waaronder Nederland, gaat het om verkrachting als er geen sprake is van instemming door het slachtoffer. De vijf jongens uit Sevilla werden uiteindelijk in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar cel.

Afgelopen donderdag werden vier Duitse jongens gearresteerd op Mallorca op verdenking van verkrachting van een Duits meisje in de toeristische plaats Cala Ratjada in de gemeente Capdepera. De jongens waren al op het vliegveld van Palma toen ze werden gearresteerd. 

Op hetzelfde moment werd de rechtszaak tegen de ‘Manada de Manresa’ hervat. Deze groep van zeven jongens verkrachtte in 2016 een 14-jarig meisje tijdens een ‘botellón’ in een verlaten fabriek in Manresa (Barcelona). 

Deze en andere recente zaken van groepsverkrachtingen in Spanje maken duidelijk dat het fenomeen bestaat en veel voorkomt in het land waar gendergeweld jaarlijks het leven van tientallen vrouwen eist. Ze werden door hun partner of ex-partner om het leven gebracht.

Volgens gegevens bijgehouden op de website Geoviolenciasexual.com zijn er tot 29 maart jl. in totaal 104 gevallen van seksueel geweld door groepen geregistreerd (17 in 2016, 14 in 2017, 59 in 2018 en 14 tot maart 2019). Van die 104 geregistreerde gevallen, vond een op de vier plaats in Andalusië, 17,3% in de regio Valencia en 14% in Catalonië. Van alle 111 slachtoffers, was ruim een op de drie minderjarig (36%). 

Begin 2019 werd een 19-jarige vrouw slachtoffer van een groepsverkrachting door vier jonge mannen. Een daarvan had al een geschiedenis van gendergeweld en misbruik van een minderjarige. De mannen maakten een video van hun aanval.

In 2018 ontstond er grote verontwaardiging onder de bevolking van Azuqueca de Henares (Guadalajara) nadat zes jongens van tussen 15 en 20 jaar een meisje van 12 jaar verkrachtten in een verlaten residentie voor ouderen. Het meisje werd daar met geweld naartoe gebracht vanuit een park waar zij met vriendjes was. De drie minderjarige jongens schikten met het OM tot drie jaar internering en de volwassenen zijn nog in afwachting van hun rechtszaak. Eentje zit voorwaardelijk vast. 

In februari dit jaar werd de ‘Manada van Colaldo’ veroordeeld tot 14 en 15 jaar cel wegens groepsverkrachting in 2015. 

Een andere schokkende zaak betrof een 17-jarig meisje met een verstandelijke handicap in 2016 door zes jongens in Mataró. Ze werd verkracht vlakbij haar middelbare school. Haar moeder deed uiteindelijk aangifte bij de politie die de aanvallers wist te identificeren en voorwaardelijk op te sluiten. 

Dit vind je misschien ook leuk