Spanje weigert vooralsnog bootvluchtelingen Open Arms

door admin
Spanje weigert vooralsnog bootvluchtelingen Open Arms

Joan Ribó gaf afgelopen zaterdag aan de haven van zijn stad open te willen stellen voor de 121 opvarenden van het NGO-schip na een dringende oproep daartoe van Open Arms. Madrid vraagt nu echter andere landen van de Europese Unie hun verantwoordelijkheid te nemen. 

De opvarenden werden uit het centrale gedeelte van de Middellandse Zee gered. Volgens José Luis Ábalos, minister van Ontwikkeling, kan het niet zo zijn dat Spanje de ‘enige veilige haven in de Middellandse Zee is’. Ábalos was in Valencia om daar waarnemend premier Sánchez te ontmoeten, samen met de vice-premier van de regio Valencia, Mónica Oltra, de afgevaardigde van de partij Compromís en de president van de regio, Ximo Puig om te spreken over een mogelijke coalitie waarmee Sánchez opnieuw premier van Spanje kan worden. Men maakte van die gelegenheid gebruik om ook de situatie van de Open Arms te bespreken. 

Volgens de minister betekent het besluit om de vluchtelingen niet nu op te nemen niet dat het schip uiteindelijk niet de haven binnen zal komen als alle landen hun medewerking uitsluiten. Wel ziet hij graag een migratiepolitiek die is gericht op mensenrechten en die tot stand komt met steun van de gehele Europese Commissie.

Principe van medeverantwoordelijkheid

De Baskische regering heeft de Spaanse regering voorgesteld immigranten op te vangen op basis van het ‘Share-voorstel’. Dat houdt in dat migranten worden verdeeld over de verschillende autonome regio’s op basis van percentages die zijn gebaseerd op bevolkingsgrootte (30%), gemiddelde belastinginkomsten (50%) en de werkloosheid van die regio’s (20%). Volgens de Baskische president Iñigo Urkullu is het delen van het principe van medeverantwoordelijkheid het beste alternatief voor de realiteit van migratie en asiel. Dit zou ook op Europees niveau moeten gebeuren. 

Dit vind je misschien ook leuk