Grote partij Omeprazol uit Spaanse apotheken teruggeroepen

door admin
Grote partij Omeprazol uit Spaanse apotheken teruggeroepen

Het populaire geneesmiddel wordt in Spanje verhandeld door Omeprazol Ph. Eur-Farma-Química Sur S.L. maar het werkzame bestanddeel ervan is bereid door het Indiase laboratorium Smilax Laboratoires Limited.

Volgens de gezondheidsautoriteit vormt de waarschuwing een uitbreiding van een eerdere waarschuwing die 11 juli jl. werd gegeven. Toen betrof het alert alleen een partij van het geneesmiddel met de vervaldatum 03/2021. 

Ditmaal gaat het om 22 partijen die om dezelfde reden als eerder worden teruggeroepen: Onderzoekers verkregen ‘resultaten die buiten de specificaties genoemd in de identiteitstest vielen’. Autonome regio’s moeten er nu op toezien dat de getroffen partijen ook daadwerkelijk uit de apothekersschappen worden verwijderd.

Op de website van Aemps staan alle details over de getroffen partijen.

Wat is Omeprazol?

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison. Het geneesmiddel wordt ook vaak voorgeschreven aan patiënten die ontstekingsremmers moeten gebruiken.

Dit vind je misschien ook leuk