Lijst met omgekomen Spanjaarden in nazi-kampen nog niet volledig

door admin
Lijst met omgekomen Spanjaarden in nazi-kampen nog niet volledig

Op de lijst ontbreken nog om en nabij de 700 namen, zegt de stichting Amical de Mauthausen. Deze stichting werkt samen met het Spaanse ministerie van Justitie aan de lijst die nog moet worden uitgebreid met namen van slachtoffers uit andere concentratiekampen van Nazi-Duitsland, zoals Dachau (in München).

De stichting komt binnenkort met een geactualiseerde lijst waarop in totaal 5.120 namen (693 meer) staan vermeld na tachtig jaar niet officieel erkend te zijn geweest als als slachtoffer van het nazi-regime. Als de lijst volledig is, zal deze worden gepubliceerd op de website van Amical de Mauthausen.

Dat de Spaanse slachtoffers van het nazi-regime niet eerder werden erkend, ligt volgens vice-voorzitter van de stichting enerzijds aan ‘de dictatuur, een tijdperk waarin men er niet in was geïnteresseerd’ en anderzijds aan ‘het gebrek aan financiële middelen voor uitgebreid onderzoek’. Tot slot wijst ze op het feit dat de Spanjaarden ver van huis om het leven kwamen, waardoor ze in de vergetelheid zijn geraakt.

De publicatie van de lijst is – zo melddde het Spaanse Ministerie van Justitie – het gevolg van een besluit van de rechter die verantwoordelijk is voor het Centraal Bevolkings Register en zich daarbij heeft gebaseerd  op de Wet van het Historisch Geheugen voor het (eer)herstel van de slachtoffers van het nazisme en het Franco-regime. 

Dit vind je misschien ook leuk