Vijf Spaanse universiteiten tussen driehonderd beste ter wereld

door admin
Vijf Spaanse universiteiten tussen driehonderd beste ter wereld

De ‘Academic Ranking of World Universities’, ook bekend als de Shanghai Ranking is een van de meest prestigieuze internationale rankings van universiteiten, samen met de QS Ranking en de lijst van de Times Higher Education. Onderzoeksresultaten, publicaties en citaties zijn leidend bij de Shanghai Ranking.

Volgens de ranglijst van 2019 is de Universiteit van Barcelona (UB) de enige Spaanse in de top 200. Daar kwam deze instelling als eerste van alle Spaanse universiteiten ooit een jaar geleden binnen. Bij de beste 300 horen de Universidad Autónoma de Barcelona, de Complutense Universiteit in Madrid en de universiteiten van Granada en Valencia. 

De Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona verdween uit de lijst en de Autonome Universiteit in Barcelona en die van Valencia kregen voor het eerst een vermeldig bij de wereldtop. De Amerikaanse Harvard University uit Cambridge (Massachusetts) voert opnieuw de ranglijst aan, gevolgd door de eveneens Amerikaanse Stanford University. Op drie staat de Britse Cambridge University. In de top 20 staat maar één universiteit die niet Amerikaanse of Engels is, namelijk het Swiss Federal Institute of Technology van Zürich.

Om in de lijst opgenomen te worden werd gekeken naar onder meer het aantal publicaties van de onderwijsinstellingen in internationaal erkende wetenschappelijke tijdschriften zoals Science of Nature en het aantal onderzoeken van de aan de universiteiten verbonden onderzoekers. Ook werd gekeken naar het antal Nobel-prijzen of Fields-prijzen (wiskunde) voor wetenschapers verbonden aan de specifieke universiteiten.

Vrijwel jaarlijks wordt discussie gevoerd over het nut en over de juistheid van de rankings. De Shanghai Ranking maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen algemene en specialistische universiteiten. Desondanks hebben dit soort rankings een grote invloed op het aanzien van universiteiten en hun aantrekkingskracht op studenten en onderzoekers.

Dit vind je misschien ook leuk