Spanje trekt 32 miljoen euro uit voor migratiecontrole in Marokko

door admin
Spanje trekt 32 miljoen euro uit voor migratiecontrole in Marokko

De Ministerraad keurde dit bedrag dat naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat in juli al goed. Met het geld zullen extra grensbewakers en politieagenten worden ingezet. Het bedrag van 32,2 miljoen euro komt nog bij de fondsen van de Europese Unie voor dit doel van 140 miljoen euro. Spanje heeft hier al 26 miljoen euro van uitgegeven voor de aankoop van een autovloot voor politie en douane. Een deel van het geld gaat ook naar Marokkaanse instellingen die helpen de illegale migratie tegen te houden.

Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska is de samenwerking met derde landen een van de hoekstenen van een succesvol migratiebeleid. Spanje heeft bilaterale akkoorden met Mauritanië en Senegal, maar de samenwerking met Marokko is van strategisch belang daar de aankomst van illegale migranten in de zone van de Straat van Gibraltar en via de Mar de Alborán met 39 procent is gereduceerd het afgelopen jaar. 

Het doel van de regering is met het geld de regering in Rabat te helpen om de mensensmokkelaars al in Marokko af te remmen. Volgens de Marokkaanse minister van Migratie Khalid Zerouali zijn er dit jaar al minstens 50 mensensmokkelnetwerken opgerold.

Dit vind je misschien ook leuk