Frankrijk en Spanje druk met organisatie G7 in Biarritz

door admin
Frankrijk en Spanje druk met organisatie G7 in Biarritz

De Groep van Zeven of G7 is een jaarlijks intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële staten en de Europese Unie. Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie. Een dergelijke topontmoeting trekt altijd activisten in allerlei soorten en maten aan die denken bij de bron voor hun zaak te kunnen pleiten en een ’tegen-top’ organiseren. 

Die tegen-top vindt dit jaar plaats in het Baskische Irún. Hier komen internationale sociale actiegroepen, vakbonden en politieke partijen samen om aandacht op verschillende onderwerpen te vestigen. Gewapende agenten en speciale politie-eenheden bewaken de toegangswegen en kruispunten in de buurt. In Hondarribia zijn er millitaire eenheden die de baai bewaken zodat de leiders van de G7-landen dit weekend in alle rust hun zaken kunnen bespreken.

Het luchtruim rond de Franse badplaats wordt vanaf vrijdag afgesloten. Verschillende actiegroepen plannen voor zaterdag vreedzame demonstraties op verschillende locaties in Biarritz en in Bidart en in de plaatsen Angelu en Baiona. Deze worden de ‘alternatieve G7’ genoemd.

Ondanks dat Spanje niet bij de G7 hoort, heeft de Franse premier Emmanuel Macron de Spaanse demissionair premier Pedro Sánchez uitgenodigd. Sánchez zal zondag 25 augustus zijn opwachting maken in Biarritz om met de leiders van de 7 landen om de tafel te gaan zitten. Het is de tweede keer in de geschiedenis van de G7 dat een Spaanse leider werd uitgenodigd. In 2009 ging premier José Luis Rodríguez Zapatero hem voor bij de G8 (met de Russische president Poetin) in het Italiaanse L’Aquila. 

Dit vind je misschien ook leuk