De klimaattrein van Noah arriveert in Spanje

door admin
De klimaattrein van Noah arriveert in Spanje

Het doel van RFF is dat in 2030 het goederenvervoer per trein 30 procent beslaat van al het goederenvervoer. Daarmee zou de CO2 uitstoot met 290 miljoen ton op jaarbasis verminderen. In elke stad waar de trein stopt, worden twee containers gedecoreerd door plaatselijke streetart-kunstenaars. De Trein van Noah zal uiteindelijk een enorm lang kunstwerk vormen dat is geïnspireerd door de Ark van Noah.

Volgens de initiatiefnemers is goederenvervoer per spoor de enige manier om economische groei te combineren met de klimaatdoelstellingen. Vervoer over het spoor kost de maatschappij 12 keer minder dan vervoer over de weg, zo stelt RFF op de website.

Op 14 december 2018 verliet de Trein van Noah het Poolse Katowice toen daar de Klimaatconferentie COP24 plaatsvond en reisde via Wenen, Berlijn en Parijs naar Brussel, Rome en verder. Donderdag 5 september arriveerde de kleurrijke trein in Madrid op station Príncipe Pío. De containers zullen uiteindelijk in Chili ingezet worden voor normaal goederenvervoer. 

In Europa vindt op dit moment 18 procent van al het goederenvervoer plaats over het spoor. In Spanje gaat het om slechts 4 procent. Toch betekenen de activiteiten van Renfe op dat vlak dat er dagelijks 4.800 minder vrachtwagens hoeven te rijden, wat de CO2 uitstoot met 404-924 ton vermindert.

De trein arriveert op 13 september in Barcelona (station Francia) en zal de tweede week van oktober in Rotterdam aankomen. De trein is open voor publiek en gratis te bezoeken. Na Europa zal de trein in Chili gaan rijden om daar zijn opwachting te maken op de Klimaatconferentie COP25. 

Dit vind je misschien ook leuk