Spanje opnieuw naar stembus in november

door admin
Spanje opnieuw naar stembus in november

Bijna vijf maanden na de laatste verkiezingen van 28 april maakte de koning gisteren een einde aan de politieke twisten en alle mislukte pogingen om een regering te vormen. De afgelopen twee dagen heeft de koning gesproken met vijftien leiders van de Partido Popular, PSOE, Ciudadanos en Unidas Podemos die allen vertegenwoordigd zijn in het parlement.

Na de gesprekken tussen de koning en de leiders was duidelijk dat premier Pedro Sánchez onvoldoende steun heeft om een regering te kunnen vormen. Om deze reden heeft koning Felipe VI het advies aan de voorzitter van het Congres, Meritxell Batet, gegeven dat Sánchez niet opnieuw wordt voorgesteld als premier van de regering en dat er opnieuw verkiezingen zullen komen.

Vierde landelijke verkiezingen in bijna vier jaar tijd

De laatste hoop was deze week gevestigd op de gesprekken van de leiders met de koning. Zoals vele Spanjaarden al hadden verwacht hebben deze gesprekken niet geleid tot voldoende vertrouwen om alsnog een regering samen te stellen waar voldoende steun voor was. Daarom wordt de huidige regering aanstaande maandag ontbonden en zijn er nieuwe verkiezingen aangekondigd voor 10 november.

Deze beslissing heeft tot gevolg dat de Spaanse regering tot ongeveer januari weinig tot geen besluiten zal kunnen nemen. Dit heeft ook gevolgen voor de voorbereiding van de nieuwe algemene staatsbegroting 2020.

Verwijten over en weer

Sánchez had kunnen kiezen voor een coalitie met Podemos maar over de voorwaarden werden beide partijen het niet eens. Op het laatste moment lagen er twee voorstellen op tafel maar doordat er nauwelijks overeenkomsten waren in de visies van de PSOE en Podemos en de rechtste Partido Popular en Ciudadanos niet meewerkten, is het alsnog niet gelukt om nieuwe verkiezingen te voorkomen.

Hoewel verschillende partijen Sánchez verwijten elk mogelijk aanbod in de wind te hebben geslagen, geeft Sánchez aan dat hij niet verantwoordelijk is voor het veelvuldig mislukken van het vormen van een stabiele coalitie. Hij vertelt dat zowel de Partido Popular, als Ciudadanos en Unidas Podemos met en zonder zijn hulp het vormen van een progressieve en stabiele regering in de weg hebben gestaan. “Ik heb alles geprobeerd maar de andere partijen hebben het ons onmogelijk gemaakt,” aldus Sánchez vanuit het Moncloa.

Dit vind je misschien ook leuk