Meeste dodelijke verkeersongevallen in Spanje in dunbevolkte provincies

door admin
Meeste dodelijke verkeersongevallen in Spanje in dunbevolkte provincies

Met deze ratio, de hoogste binnen Spanje, zou het aantal dodelijke slachtoffers zelfs oplopen tot 169 bij een inwoneraantal van een miljoen. De kans om bij een verkeersongeval om het leven te komen is in de provincie Soria tien keer groter dan in de provincie Madrid.

Dunbevolkte provincies hoogste risico

Ook in de overige dunbevolkte Spaanse provincies worden per miljoen inwoners meer dodelijke verkeersslachtoffers geregistreerd. Na Soria zijn dit de meeste in Huesca, Zamora, Ávia en Cuenca. In de dichtbevolkte provincies met grote steden als Madrid en Barcelona ligt het aantal verkeersdoden per miljoen inwoners een stuk lager. De kans om bij een dodelijk verkeersongeval om het leven te komen is in Ávila en Cuenca drie keer groter dan in Barcelona.

Secundaire wegen

Het ontbreken van een goede infrastructuur staat de ontwikkeling van dunbevolkte provincies in de weg en vormt een gevaar voor de weggebruikers. Provincies zoals Soria hebben alleen secundaire wegen en juist op deze wegen vindt 75% van de dodelijke ongevallen plaats. De N-234 die de gemeente Cabrejas del Pinar met haar omgeving verbindt is een van de secundaire snelwegen waar de meeste ongelukken gebeuren.  

Slecht onderhoud, vrachtverkeer en overstekende dieren

Al jaren waarschuwt de Asociación Española de la Carretera (AEC) voor de slechte staat van de wegen. “Het probleem is dat de overheid hier sinds de economische crisis niet meer in investeert”, zegt Elena de la Peña van de AEC. Het slechte onderhoud, het verkeer van veel zware voertuigen richting de industriegebieden en het overstekende wild veroorzaken op de secundaire wegen in dunbevolkte provincies veel ongevallen.

Volgens gegevens van de Spaanse Rijksdienst voor het Verkeer (DGT) is in 2018 één op de 66 inwoners van Soria een keer betrokken geweest bij een verkeersongeval. Sinds het jaar 2000 zijn in deze provincie ongeveer 400 mensen op de weg om het leven gekomen. In de provincie Zamora kwamen 18 mensen om het leven door een verkeersongeval in 2018. Afgelopen woensdagnacht waren hier nog drie dodelijke slachtoffers te betreuren bij ongeval tussen een personenauto en een vrachtwagen tussen Montamarta en San Cebrián de Castro. De slachtoffers zijn twee jongeren van 21 en 16 jaar oud. Het derde slachtoffer is de bestuurder van de vrachtwagen.

Dit vind je misschien ook leuk