61 procent Spanjaarden maakt zich geen zorgen om ouder worden

door admin
61 procent Spanjaarden maakt zich geen zorgen om ouder worden

Op dit moment is 24 procent van de inwoners van Spanje 65 jaar of ouder. Het onderzoek van La Caixa bestaat uit 1.643 interviews met Spanjaarden uit alle leeftijdscategorieën. Hen wordt gevraagd hoe zij aankijken tegen de hedendaagse ouderen, het ouder worden en de vergrijzing.

Visie op toekomst voor ouderen in Spanje

62 procent van de gehele Spaanse bevolking is van mening dat ouderen in de toekomst een grotere politieke en sociale invloed zullen hebben aangezien de komende jaren het aandeel van de 65-plusser in Spanje steeds verder toe zal nemen. Op economisch vlak is de hoogte van het pensioen de voornaamste zorg; 72 procent van de Spanjaarden vreest of het pensioen toereikend zal zijn voor de ouderen die nu nog met pensioen gaan.

Sociale uitdagingen voor senioren

De voornaamste sociale uitdagingen waar oudere mensen vandaag de dag mee bezig zijn is hun welzijn. 79 procent benadrukt het belang van het behouden van een goede gezondheid en 76 procent laat weten dat eenzaamheid een grote rol speelt in het welzijn van de 65-plusser van vandaag.

Generaties naast elkaar zorgt voor meer empathie

Socioloog Belén Barreiro heeft meegewerkt aan het onderzoek van la Caixa: “Mensen leven steeds langer en worden dus steeds ouder. Het naast elkaar bestaan van meerdere generaties is een fenomeen dat je tegenwoordig steeds meer ziet. Deze situatie vereist meer empathie tussen de generaties. Een mooie uitkomst is dat de interviews vanuit het onderzoek laten zien dat geen enkele generatie de oudere generatie als een last ervaart.”

Over de kloof tussen verschillende generaties zeggen Spanjaarden het volgende: 52 procent van de Spanjaarden geeft aan dat het een uitdaging is om de technologische ontwikkelingen bij te houden. Vrouwen (57 procent) lijken hier nog iets meer moeite mee te hebben dan mannen (47 procent).

Spanjaard maakt zich geen zorgen over ouder worden

44 procent van de Spanjaarden zegt zich geen zorgen te maken over het ouder worden. 60 procent vindt het een natuurlijk proces en 21 procent is zelfs van mening dat het ouder worden positief voor hen werkt omdat het een teken van leven, volwassenheid en ervaring is.

Het onderzoek van La Caixa laat over het algemeen positief gestemde vooruitzichten zien ten aanzien van het ouder worden en de vergrijzing in Spanje. 61 procent van de Spanjaarden is van mening dat ‘het zijn van een senior’ meer zegt over het karakter van iemand en hoe iemand in het leven staat dan dat het iets zegt over de leeftijd.

Dit vind je misschien ook leuk