Duizenden mensen demonstreren tegen wildgroei gokhuizen in Spanje

door admin
Duizenden mensen demonstreren tegen wildgroei gokhuizen in Spanje

De afgelopen jaren zijn er steeds meer gokhuizen in Spanje bijgekomen die vooral in armere (buiten)wijken zijn gevestigd waar men blijkbaar sneller is geneigd om te gokken. Veel gokhuizen in Spanje zijn in handen van grote beursgenoteerde bedrijven.

Demonstraties in diverse Spaanse steden

De demonstraties tegen deze gokhuizen vonden plaats in Madrid, A Coruña, Boiro (A Coruña), Santiago de Compostela, Cartagena, Granada en Algeciras (Cádiz); steden die de schadelijke effecten van dit soort plekken op voornamelijk jongeren aan de kaak willen stellen. De demonstratie in Madrid voerde langs de Calle Bravo Murillo waar zo gezegd elke 100 meter een goktent te vinden is. Dit symboliseert de problematiek van de wildgroei aan gokhuizen in steden zoals Madrid.

Woordvoerder Adrián Belaire van het platform tegen gokhuizen in Madrid vertelt dat het doel van de demonstraties is om een constante strijd te voeren om ervoor te zorgen dat de gokhuizen hun deuren sluiten. “We gaan voor het sluiten van alle gokhuizen in Spanje, voor ons is er geen enkele vorm van regulering bespreekbaar. Dit soort plekken mogen helemaal niet bestaan omdat ze altijd wel in de buurt zijn van scholen en andere plekken waar de jeugd vaak komt.”

Navarra gaat verder onderzoek doen naar gokhuizen

De deelregering van Navarra heeft afgelopen zondag ingestemd met het instellen van een onderzoek om de activiteiten van gokhuizen in Navarra verder te onderzoeken. Er wordt bekeken hoe de wildgroei van deze plekken kan worden beperkt en of de controle van – voornamelijk de minimumleeftijd – nog strenger kan worden nageleefd. Alle partijen van de deelregering hebben hiermee ingestemd en hebben zes maanden om hier verder onderzoek naar te doen.

Werkgeversorganisatie claimt alles volgens de regels te doen

Voorafgaand aan de demonstraties in verschillende steden in Spanje, liet de werkgeversorganisatie van de gokindustrie in Spanje (Cejuego) weten dat “gokken een legale, gereguleerde en genormaliseerde activiteit” is in Spanje. De organisatie ontkent dat er problemen zijn met het toelaten van minderjarige bezoekers en is van mening dat er onnodig een sociaal alarm wordt afgegeven.

Op het gebied van hun ‘zero-tolerance-beleid’ ten aanzien van minderjarige bezoekers wijst Cejuego op de recente actie van de Policía Nacional. De Spaanse politie heeft 3.000 ‘veiligheidsbezoeken’ gebracht aan ruim 3.500 gokhuizen in Spanje en bij al deze bezoeken was het aantal overtredingen van het toelaten van minderjarige jongeren nagenoeg nul.

Dit vind je misschien ook leuk