Vier beschermde lynxen dood door jacht in Castilië la Mancha

door admin
Vier beschermde lynxen dood door jacht in Castilië la Mancha

Volgens de milieugroep vonden de vier lynxen de dood door het toedoen van jagers. Twee lynxen zijn overleden doordat ze in vallen waren gelopen die jagers hadden gezet en twee vonden de dood doordat ze zijn afgeschoten in Castilië la Mancha. “Sinds we de statistieken bijhouden van de sterftecijfers van lynxen kunnen we stellen dat het sterftecijfer deze eeuw niet zo hoog is geweest als nu. Ook zijn deze lynxen overleden in een heel beperkt gebied en in een kort tijdsbestek,” aldus milieugroep Ecologistas en Acción.

Lynxen onderdeel van beschermingsprogramma

De milieugroep vertelt verder: “De situatie is behoorlijk zorgwekkend omdat deze dieren zijn overleden in een gebied waarin een herintroductie van deze soort plaatsvond en waar de waakzaamheid hoog zou moeten zijn. De Iberische lynx is een bedreigde diersoort, vandaar het beschermingsprogramma.” De lynxen vonden de dood bij verschillende finca’s en in jachtgebieden in de Montes de Toledo.

Ecologistas en Acción laat weten dat alles erop wijst dat deze soort onvoldoende is beschermd, voornamelijk tegen illegale jachtpraktijken. De Iberische lynx komt niet alleen voor in Castilië la Mancha maar ook in Extremadura en Andalusië.  

Brief aan minister

Gezien de ernst van de feiten heeft Ecologistas en Acción een brief geschreven aan de Minister van Duurzame ontwikkeling van Castilië la Mancha met het verzoek informatie te verschaffen over de doodsoorzaken, de mogelijke straffen die kunnen worden opgelegd en informatie over sterftecijfers en -oorzaken van de Iberische lynx in heel 2019.

Er wordt beweerd dat – gezien het jachtseizoen bijna van start zal gaan – de plekken waar deze vier lynxen zijn gedood zullen worden uitgesloten van de legale jacht totdat alle feiten over de dood van deze dieren op tafel liggen.

Dit vind je misschien ook leuk