Meer dan de helft van de Spanjaarden keurt draagmoederschap goed

door admin
Meer dan de helft van de Spanjaarden keurt draagmoederschap goed

De enquête van de Fundación BBVA is 1500 keer ingevuld door respondenten van 18 jaar of ouder uit Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland. Uit de resultaten blijkt dat de maatschappelijke tolerantie is toegenomen en de invloed van het geloof is afgenomen: de meerderheid van alle respondenten, met uitzondering van Italië, geeft aan nooit te bidden.  

Religie brengt meer strijd dan vrede

Toch blijft de invloed van religie in alle vijf de ondervraagde landen aanwezig. Meer dan 60% van de Italianen, Spanjaarden en Duitsers hangt een religie aan; in Engeland is dat 46% en in Frankrijk 51%. Echter, wanneer gevraagd wordt om op een schaal van 0 tot 10 de mate van religieus zijn aan te geven, scoren vier van de vijf landen onder de 5. Alleen Italië scoort een 5,7. In Spanje is de score in de afgelopen tien jaar gezakt van 4,8 naar 4,3. Alle ondervraagden vinden dat religie over het algemeen meer strijd dan vrede oplevert.

In Spanje bestaat de grootste groep gelovigen uit vrouwen boven de 65 jaar en mensen die zichzelf omschrijven als ‘ideologisch rechts’. Deze groep mensen uit zich minder tolerant tegenover euthanasie, abortus, adoptie door homostellen en draagmoederschap.

Toegenomen tolerantie

De tolerantie voor zaken als abortus en het homohuwelijk lijkt in de ondervraagde Europese landen te zijn toegenomen. In Engeland en Duitsland wordt het homohuwelijk nu ook door de meeste mensen geaccepteerd. Het adopteren van een kind door een homoseksueel stel wordt alleen in Italië niet door een meerderheid ondersteund. In 2012 was Spanje nog het enige land waar adoptie door homo-ouders door een meerderheid werd geaccepteerd.

Grote discrepantie in mening over draagmoederschap onder Spanjaarden

Ook ten aanzien van draagmoederschap is de tolerantie groter geworden: op Italië na, staan de meeste Europese respondenten uit het onderzoek niet afwijzend tegenover het concept van draagmoederschap. In Spanje, waar draagmoederschap overigens niet is toegestaan, is op een schaal van 0 tot 10 de acceptatiescore 5,1. Tien jaar geleden was dat nog 4,5. Onder de Spaanse respondenten is verder een grote discrepantie waarneembaar: 30% van de ondervraagden geeft een score tussen de 0 en 2 aan en 30% geeft een score tussen de 8 en 10 aan. In Engeland wordt draagmoederschap het positiefst gewaardeerd, op een schaal van 0 tot 10 is de score hier 7,5.

Euthanasie heeft breder draagvlak dan abortus

Uit het onderzoek blijkt ook dat de respondenten uit alle vijf de landen zich toleranter uitlaten over euthanasie (gedefinieerd als “versnelling van het sterfproces met medische hulp voor terminale patiënten met een ongeneeslijke ziekte die vrijwillig te kennen hebben gegeven niet langer te willen leven”) dan over abortus. In Spanje wordt euthanasie door 85% van de mensen getolereerd, in Frankrijk is dit 89% en in Italië 72%. Abortus wordt in Spanje door 66% van de respondenten getolereerd, in Frankrijk door 86% en in Italië door 64%.  

Homohuwelijk geen probleem

Als het gaat om een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen zijn de Franse respondenten het tolerantst: 77% geeft aan hier geen probleem mee te hebben. In Spanje is dat ook een grote meerderheid: 73% versus 57% van de Italianen.

De respondenten uit alle vijf de landen vinden dat de vrouw en niet de man het vaakst slachtoffer is van gendergerelateerd geweld binnen het huwelijk. Een meerderheid van alle respondenten vindt dat seksueel grensoverschrijdend gedrag en vrouwendiscriminatie ‘veelvuldig voorkomt in de maatschappij’.

Spanjaarden het meest tevreden over eigen leven

Uit het onderzoek blijkt ten slotte dat de Spanjaarden het meest tevreden zijn over hun leven op dit moment. Zij scoren gemiddeld 7,6 op een schaal van 0 tot 10. Daarna volgt England met 7,4, een gedeelde derde plaats is voor Frankrijk en Duitsland met een 7,2 en Italië scoort als laagste, maar toch nog, een 7. Voor Spanje betekent dit een relevante vooruitgang ten opzichte van 2012 toen het land zich nog in een economische crisis bevond.  De score in dat jaar was een 6,7.

Dit vind je misschien ook leuk