Opgraving oud-dictator Spanje gepland op 21 oktober

door admin
Opgraving oud-dictator Spanje gepland op 21 oktober

De Spaanse regering is na de uitspraak van het Hooggerechtshof in Spanje druk bezig om de opgraving van oud-dictator Francisco Franco te regelen. Vooralsnog is de regering van plan om de resten van Franco op 21 oktober op te graven uit zijn graf in de Santa Cruz-basiliek in de Vallei der Gevallenen en te herbegraven op de begraafplaats in Mingorrubio-El Pardo (Madrid). 

Opgraven en herbegraven op één dag

Bronnen vanuit de regering laten weten dat alles in het werk wordt gesteld om in één dag de hele operatie – van opgraven tot herbegraven – op maandag 21 oktober plaats te laten vinden. Eventueel is er een uitloop mogelijk naar dinsdag 22 oktober.

Conform het akkoord dat werd gesloten tijdens de Ministerraad, worden de nabestaanden van Franco minimaal 48 uur van tevoren geïnformeerd over de datum waarop het stoffelijk overschot van hun voorouder zal worden verplaatst. Deze termijn is vastgesteld zodat ze eventueel aanwezig kunnen zijn als Franco zal worden verplaatst.

Opgraving Franco overwinning Spaanse democratie

Waarnemend premier van Spanje, Pedro Sánchez, zegt over deze gebeurtenis: “Het opgraven van oud-dictator Francisco Franco uit de Vallei der Gevallenen is een overwinning van de Spaanse democratie. Het is echter geen verkiezingstruc.” Met de laatste uitspraak doelde hij op een recent verwijt van Pablo Iglesias.

Bronnen vanuit de Spaanse regering maakte afgelopen zondag ook bekend dat ze een begrafenisonderneming in de arm hebben genomen voor het verplaatsen van de resten van Franco. De regering laat weten dat de hele operatie – van het opgraven, vervoeren en herbegraven van Franco – gedaan zal worden door vakkundig overheidspersoneel, maar dat het ook noodzakelijk is om een externe deskundige partij erbij te betrekken, in dit geval een begrafenisonderneming die reeds is gecontracteerd.

Wat gebeurt er met voormalig graf Franco?

De regering is ook al plannen aan het maken voor het gat dat over zal blijven zodra Franco is opgegraven. Het graf is bedekt met tegels van graniet van zo’n 1.500 kilo die moeten worden verwijderd om bij het stoffelijk overschot van Franco te komen. Nadat alle resten van de oud-dictator uit het graf zijn verwijderd, dient het voormalig graf opnieuw te worden vormgegeven zonder enige verwijzingen naar Franco. Het herstellen van het gat, dat zal overblijven na het opgraven van Franco, zal bedekt worden met dezelfde granieten tegels zoals die bij het grote altaar.

Het herstellen van deze plek in de Santa Cruz-basiliek zal zo’n 11.000 euro kosten wat is inbegrepen bij de begroting die door de regering is berekend bij het herbegraven van Franco.

Dit vind je misschien ook leuk