Koude poollucht en tweede gota fría op weg naar Spanje

door admin
Koude poollucht en tweede gota fría op weg naar Spanje

In Spanje krijgen vooral de oostkust en de Balearen ongeveer jaarlijks à tweejaarlijks met het verschijnsel, dat vertaald ‘koude druppel’ betekent, te maken. Het noodweer gaat doorgaans gepaard met hevige regen en onweersbuien. Na de gota fría van september lagen de temperaturen in heel Spanje vrij hoog. De fijne nazomerse temperaturen lijken nu definitief te zijn afgelopen. De aanvoer van koude lucht in Spanje zorgt voor een extreme daling in temperaturen, met name in Galicië, Castilië en León, Extremadura, Asturië, Cantabrië, La Rioja en Navarra.

Mogelijk nieuwe DANA op maandag of dinsdag

De komende dagen krijgen het midden en het noorden van Spanje veel regen te verwerken. Daarnaast zal op maandag of dinsdag waarschijnlijk een tweede gota fria over het Middellandse Zeegebied en de Balearen trekken. Als de toevoer van koude lucht samenkomt met de zeewind dan kan het hevig gaan regenen.” 

Gota fría van september

De vorige gota fría die in september over Spanje trok, heeft in totaal zes levens geëist. AEMET gaf in september een weeralarm af in 21 provincies in Spanje. De heftige regenval zorgde vorige maand niet alleen voor zes doden. De vele overstromingen zorgden er ook voor dat meer dan 4.000 mensen moesten worden geëvacueerd en richtte voor immens hoge bedragen aan materiële schade aan aan bedrijven, woningen en in de landbouw.

Dit vind je misschien ook leuk