Dure grap: Spaanse stad vergeet 20 maanden zonnepanelen aan te sluiten

door admin
Dure grap: Spaanse stad vergeet 20 maanden zonnepanelen aan te sluiten

Het huidige gemeentebestuur wijst als verantwoordelijke voor deze misser naar het vorige gemeente bestuur. Dat zou hebben nagelaten een contract af te sluiten met Red Eléctrica Española (REE), zodat de opgewekte energie ook verkocht zou worden. In de meest realistische schatting, zo schrijft León Noticias, heeft de gemeente hier 110.000 euro mee misgelopen, zo’n 5.000 euro per maand.

In eerste instantie voorzag de gemeente jaarlijks 500.000 euro te verdienen met de 4.040 zonnepanelen op het dak van het overheidsgebouw dat werd ontworpen door Dominique Perrault. Dit blijkt zoals het er nu naar uit ziet een grove inschattingsfout te zijn geweest. De panelen op een oppervlakte van 10.000 vierkante meter wekken 1.327 megawatt per jaar op. Met dit volume aan panelen en het type generator zou men jaarlijks 66.000 euro kunnen verdienen, zo schat men op basis van de elektriciteitsmarkt die onderhevig is aan permanente schommelingen.

De panelen op het dak hebben – na een investering van één miljoen euro een van de modernste installaties in Europa – hun rol van het behoud van de zonne-energie wel vervuld, maar deze energie is nooit gebruikt voor activiteiten in het gebouw zelf of voor verkoop aan REE, de instantie die daartoe wettelijk is verplicht. 

De huidige gemeente moet nu dus snel handelen om in de volgende gemeenteraadsvergadering een overeenkomst te sluiten voor de verkoop van de opgewekte energie, zodat het financiële verlies tot het minimum beperkt blijft. Tot nu toe heeft nog niemand de verantwoordelijkheid voor het verlies aan inkomsten op zich genomen.

Dit vind je misschien ook leuk