Drone ontdekt grootste inheemse begrafenisgrot van Gran Canaria

door admin
Drone ontdekt grootste inheemse begrafenisgrot van Gran Canaria

Een groep liefhebbers van archeologie en geschiedenis, bekend onder de naam ‘El Legado’, heeft met een drone een begrafenisgrot ontdekt op Gran Canaria. Deskundigen spreken over de ‘grootste inheemse begrafenisgrot van het eiland’. Vooralsnog hebben eerste onderzoeken in de grot uitgewezen dat er waarschijnlijk enkele tientallen mensen liggen begraven. Op het eerste gezicht liggen de botresten verspreid door de grot wat erop kan wijzen dat de grot in de loop der jaren al een keer eerder is ontdekt en geplunderd. De grot lijkt minstens enkele honderden jaren oud te zijn. Onderzoekers hebben monsters genomen om te bekijken uit welke periode de grot en de menselijke resten dateren.

Onderzoekers houden locatie begrafenisgrot geheim

De leden van El Legado ontdekten de begrafenisgrot met een drone. De grot is zeer moeilijk toegankelijk waardoor er binnen, zeer waarschijnlijk, nog veel archeologische overblijfselen te vinden zijn. Om nieuwsgierige bezoekers weg te houden, hebben onderzoekers verder nog geen details over de exacte locatie bekend gemaakt. De grot zou zich in een natuurlijke omgeving bevinden waar in het verleden meer begrafenisgrotten zijn ontdekt.

Leden van El Legado besloten na het zien van de beelden op de drone-camera om de eilandraad (Servicio de Patrimonio Histórico del Cabildo) te informeren en te vragen of ze op de hoogte waren van het bestaan van deze grot. De eilandraad liet in eerste instantie een onderzoek uitvoeren door specialisten van een extern bedrijf en op dit moment worden de grot en de vondsten onderzocht door wetenschappers en technici van het eiland zelf.

Doel archeologische vondsten en geschiedenis te beschermen

Leden van El Legado hebben de eilandraad gevraagd om op de hoogte te worden gehouden van alle vorderingen tijdens het onderzoek. De voornaamste reden dat El Legado de eilandraad heeft geïnformeerd is dat ze niet wilden dat deze begrafenisgrot verder wordt verwaarloosd en dat eventuele archeologische vondsten worden beschermd. Dit ter herinnering aan de mensen die hier zijn begraven en om meer bewustzijn te creëren bij de inwoners van Gran Canaria over de geschiedenis van het eiland en deze te beschermen.

El Legado is in 2016 opgericht en omschrijft zichzelf als een werk- en onderzoeksgroep van het historisch en archeologisch erfgoed van de Canarische eilanden. Leden wijden een groot deel van hun vrije tijd aan het bekijken en onderzoeken van de geschiedenis van het eiland.

Dit vind je misschien ook leuk