Spanje, België en Nederland verdubbelen het groeipercentage in eurozone

door admin
Spanje, België en Nederland verdubbelen het groeipercentage in eurozone

Vergeleken met het derde kwartaal van een jaar geleden bedraagt de economische groei in de eurozone 1,2%. Ondanks de waarschuwingen die vanuit Brussel worden gegeven over de milieuvervuiling, blijft ook de economie van oostelijke landen als Polen en Hongarije toenemen.

‘Nieuw tijdperk’

De Europese Commissie hoeft bij de cijfers van de economische groei in de afgelopen twee jaar het woord ‘recessie’ niet in de mond hoeven nemen en spreekt al over de aanvang van een “nieuw tijdperk” met een geringe maar constante groei van iets meer dan 1% en een lage inflatie. Ondanks een stevige basis, groeit de economie echter trager en kan de situatie nog gemakkelijk beïnvloed worden door Verenigde Staten of door landen uit de eurozone zelf. Daarom heeft het Internationaal Monetair Fonds de Europese lidstaten gevraagd zich voor te bereiden op een stagnatie van de economie.

Spanje, België en Nederland trekken de kar

Voor nu kan Europa nog even opgelucht ademhalen. De Duitse economie is aan een recessie ontsnapt en ook Italië en Oostenrijk staan in de groene cijfers. Met een groei van 0,4% wordt de kar binnen de eurozone getrokken door Spanje, België en Nederland. Ook Frankrijk groeide, dankzij de maatregelen van Emmanuel Macron om tegemoet te komen aan de “gele-hesjes-crisis”, met 3%.

De economische groei van alle EU-lidstaten bedroeg 0,3% in het derde kwartaal van dit jaar, mede omdat ook Engeland niet in een recessie belandde en de oostelijke landen (Polen 1,3%; Hongarije 1,1%; Bulgarije 0,7%; Letland 0,7%) een grotere groei doormaakten dan de overige EU-lidstaten.

Dit vind je misschien ook leuk