Waar worden de meeste auto’s gestolen in Spanje?

door admin
Waar worden de meeste auto’s gestolen in Spanje?

Het is altijd een onaangename verrassing als je naar je auto toeloopt, maar deze niet meer op de plek staat waar je hem hebt achtergelaten. Hij is gestolen. In Spanje worden jaarlijks zo’n 135.000 verzekerde auto’s gestolen. Nieuwssite Expansión.com publiceerde vorige week een artikel over het onderzoek vanuit verzekeraar Unespa over welke auto’s het vaakst worden gestolen, op welke plekken meer of minder auto’s worden gestolen en of er sprake is van een favoriet merk onder de autodieven.

63 procent van alle auto’s in Spanje verzekerd

In Spanje is 63 procent van alle auto’s in het land verzekerd tegen diefstal. Van alle verzekerde auto’s in Spanje werden vorige jaar de SEAT Ibiza, SEAT León, Volkswagen Golf, BMW Serie 3 en de Citroën Xsara het meest gestolen.

Ook deed Unespa onderzoek naar het totaal aantal diefstallen van auto’s in Spanje (de verzekerde en onverzekerde exemplaren). In 2018 bleken de Citroën C5, Peugeot 406, Citroën Saxo, BMW Serie 3 en de Peugeot 206 het vaakst te worden gestolen.

Autodieven Spanje hebben voorkeur voor oudere modellen

Wat opvalt is dat deze modellen ruim tien jaar geleden veelvuldig werden verkocht. Er lijkt dan ook een verklaring te zijn voor het feit dat juist deze auto’s vaker worden gestolen: De meeste auto’s zijn na zo’n tien jaar rijden aan vervanging toe, of in ieder geval, een deel van de auto. De vraag naar reserve-onderdelen voor deze auto’s wordt in dit geval groter waardoor er een toename van het aantal diefstallen van deze auto’s te zien is.

Uit de cijfers blijkt dat dieven een voorkeur hebben voor auto’s met een bepaald type onderstel. Daarom heeft Unespa zich verder verdiept in de verschillende modellen en bouwjaren van de auto’s die vaak worden gestolen. Hieruit blijkt dat de SEAT León (modellen 2003 en 2004), de SEAT Ibiza (model 2005) en de Citroën Xsara (modellen 2002 en 2003) vorig jaar het vaakst werden gestolen.

Waar in Spanje worden vaker auto’s gestolen?

Ook is er onderzoek gedaan naar of er plaatsen of regio’s in Spanje zijn waar vaker of juist minder vaak auto’s worden vervreemd. Unespa noemt vijftien provincies in Spanje waar de kans dat een auto wordt gestolen hoger is dan gemiddeld. Melilla, Ceuta, Cádiz, Sevilla, Las Palmas, Málaga, Murcia, Almería, Huelva en Granada steken als provincies uit boven het gemiddelde in Spanje voor wat betreft aantal autodiefstallen.

Een minder verrassend resultaat van het onderzoek is dat er in grotere steden, zoals Madrid, Barcelona, Bilbao, Sevilla, etc., vaker auto’s worden gestolen dan in provincies met minder grote steden. Ook op toeristische plekken langs de Middellandse Zeekust worden statistisch gezien meer auto’s gestolen.

Risicovolle en veiligere steden

Het onderzoek van Unespa heeft autodiefstallen in steden met meer dan 75.000 inwoners met elkaar vergeleken en daaruit blijk dat Melilla, Sevilla, Dos Hermanas, Parla en Fuenlabrada eruit komen als meest risicovolle steden op het gebied van autodiefstal. “In deze plaatsen is de kans op autodiefstal twee tot drie keer hoger dan in andere grotere steden in Spanje,” aldus een woordvoerder van Unespa. De steden waar de minste kans is dat je auto wordt gestolen, zijn Pontevedra, Gijón, Lugo, Santander, Avilés, Orense, Oviedo, Vigo, Las Palmas en Palencia.

Dit vind je misschien ook leuk