Islamieten in Spanje willen eigen ‘hokje’ op formulier inkomstenbelasting

door admin
Islamieten in Spanje willen eigen 'hokje' op formulier inkomstenbelasting

Kruist de belastingbetaler in Spanje dat hokje niet aan, dan gaat die 0,7% naar de schatkist van de staat. De voorzitter van de Islamitische Commissie in Spanje (CIE), Riuay Tatary, wil nu ook een hokje op de ‘declaración de la Renta’ (belastingaangifte inkomstenbelasting). Dit heeft hij gevraagd aan het ministerie van Justitie tijdens een bijeenkomst eerder deze week. De CIE heeft het verzoek ook via een persbericht wereldkundig gemaakt.

Het voorstel van de CIE is om een wijziging aan te brengen in artikel 11 van het samenwerkingsakkoord dat in 1992 tussen de staat en de CIE werd bereikt. Er zou een systeem van financiële hulp aan toegevoegd moeten worden, gelijkend op het ‘hokje’ van de Katholieke Kerk. Volgens Tatary is de financiering die de CIE op dit moment ontvangt via de Stichting Pluralisme en Samenleving ‘ontoereikend’ om alle geplande projecten en activiteiten uit te voeren. 

Daarnaast heeft Tatary verzocht om een ontmoeting met de algemeen directeur Evaluatie en Territoriale Coöperatie om te spreken over de introductie van Islamitisch onderwijs op Spaanse middelbare scholen.

Ook vakje voor Spaanse protestanten

Naast de CIE wil ook de Federatie van Religieuse Evangelische Entiteiten in Spanje (FEDERE) al 20 jaar een eigen hokje op het belastingformulier voor meer inkomsten voor de protestanten in Spanje. In 2017 vaardigde het Spaanse hooggerechtshof nog een vonnis uit waarin werd bevestigd dat de Evangelische kerk geen eigen vakje voor bijdrage in de IRPF zal krijgen.

‘Het gaat om een duidelijke ongelijkheid’, zegt de secretaris van FEDERE, Mariano Blázquez. ‘Of ze verwijderen het vakje voor iedereen of ze laten het staan voor iedereen’. Omdat FEDERE al 20 jaar nul op het rekest heeft gekregen, wendt de federatie zich nu maar tot de rechtbanken.

Één vakje op het belastingformulier voor alle religies is gecompliceerd, zo geven ook CIE en FEDERE toe. Het zou dan erg ingewikkeld zijn om de verdeelsleutel van het totale bedrag dat via het vakje vrijkomt te bepalen. Daarom pleiten ze voor één vakje per religie.

Naast het vakje ‘a la iglesia’ dat je kunt aankruisen op het aangiftebiljet voor inkomstenbelasting in Spanje, staat het vakje ‘fines sociales’ (sociale doeleinden). Kruis je dit aan dan gaat eveneens 0,7% van het te betalen belastingbedrag naar verschillende sociale doeleinden die door de Spaanse regering zijn bepaald. 

Dit vind je misschien ook leuk