Europese economen hebben twijfels over coalitie tussen PSOE en Podemos

door admin
Europese economen hebben twijfels over coalitie tussen PSOE en Podemos

‘De vraag is nu of Spanje snel kan blijven groeien wanneer de belangrijkste handelspartners van het land diepe vertragingen in de groei doormaken. Ik vermoed van niet’, zei Martin Wolf, econoom van de Financial Times op maandag tegen El País tijdens de COP25 in Madrid. 

Wolfgang Münchau, directeur van de denktank Eurointelligence vraagt zich af ‘of er echt een PSOE-Podemos-coalitie zal komen’. ‘Als dat zo is, zal Sánchez geen problemen hebben in Brussel: De Commissie heeft andere problemen. Maar in economisch opzicht lost dit optimisme wel op. Spanje heeft geen hervormingen doorgevoerd; Duitsland ook niet. De Eurozone blijft een unie van uiteenlopende landen en dat gebrek aan samenhang schaadt altijd dezelfde landen’. 

Guntram Wolf, Duitse econoom en directeur van de Europese denktank Bruegel, denkt dat Spanje geen problemen op de financiële markten krijgt als het land maar blijft groeien. Charles Wyplosz van het Graduate Institute in Genève is kritischer: Spanje toont acceptabele cijfers, maar een middelmatige geschiedenis van hervormingen. Het lijkt er niet op dat dit gaat veranderen met de coalitie die nu op stapel staat. Het meest zorgelijk blijft de potentieel ontwrichtende situatie in Catalonië’. 

De grootste twijfels bevinden zich nog in Spanje zelf. Daniel Lacalle, economische goeroe van de PP voorspelt ‘een langdurige stagnatie voor de Japanners, waarop Spanje zou moeten reageren en niet met de ruime begrotingen van de PSOE en Podemos maar met maatregelen die investeringen aantrekken en werk creëren. En daar zit niets van in het budget.’

De historicus Tony Judt zegt over de mogelijkheid dat er een progressief economisch beleid komt in Spanje in een tijdperk van globalisering, waarin de financiële sector zwaar weegt en er geen alternatieven zijn: ‘Onze handicap is discursief: we weten gewoon niet hoe we moeten praten over de dingen die ertoe doen.’ Het ontbreekt de Spaanse economie aan fiscale vangnetten en tien jaar na de crisis zit het land nog steeds met een werkloosheid van 14%, een staatsschuld van 100% van het bbp en het lot dat het het eerste land is dat wordt besmet als er problemen zijn.’

Dit vind je misschien ook leuk