Illegaal naar Spanje voor 300 euro op een jetski

door admin
Illegaal naar Spanje voor 300 euro op een jetski

Dit blijkt uit gegevens van Het Europese Migranten Smokkel Centrum (EMSC) dat valt onder Europol die vorige maand werden gepubliceerd. Die prijzen zijn schokkend laag gezien het feit dat toeristen ongeveer hetzelfde bedrag betalen als ze een hele dag een jetski willen huren in de zomer aan een van de stranden van de Spaanse kust.

Het is blijkbaar erg lucratief om mensen te smokkelen via de zogenoemde westelijke Mediterrane route. Volgens het gepubliceerde rapport is de illegale mensensmokkelindustrie alleen al in deze regio goed voor 50 miljoen euro.

Dit jaar lukte het 22.258 migranten om op illegale wijze de Spaanse kust te bereiken. Voor Europa als geheel wordt het cijfer door EMSC geschat op 190 miljoen euro. De oostelijke Mediterrane route was in 2019 de populairste. Via deze kwamen 47.783 migranten aan in Europa. Het totaal aantal migranten dat het lukte om in Europa te komen dit jaar is 91.699. Met 22.258 aankomsten was de westelijke route de tweede populairste, gevolgd door aankomsten via land of onbekende wijze (12,214) en tot slot de centrale Mediterrane route (9.650).

Volgens EMSC was de duurste manier om Europa te bereiken per jacht via de westelijke route. Hiervoor betalen migranten circa 5.000 euro. Met een jacht via de centrale route kost 3.000 euro en per vrachtwagen kost de reis 2.300 euro. Daarmee is de route over zee tussen Spanje en Marokko via jetski of rubberboot het goedkoopst. ‘Er zijn diverse elementen van invloed op de smokkeldynamiek, maar de gemene deler blijft de winst die mensensmokkelaars kunnen behalen door mensen op illegale wijze naar Europa de brengen’, staat te lezen in een verklaring van Europol.

Dit vind je misschien ook leuk