Stijging huizenprijzen Spanje opnieuw gematigd in derde kwartaal

door admin
Stijging huizenprijzen Spanje opnieuw gematigd in derde kwartaal

Dit blijkt uit gegevens die donderdag werden vrijgegeven door het Spaanse bureau voor statistiek (INE). Het gaat om de meest zwakke stijging van de Spaanse huizenprijzen sinds het vierde kwartaal van 2016. De huizenprijzen stegen gedurende heel 2018 met meer dan 6 procent en vanaf begin 2019 zwakte dat af. 

Prijzen daalden op kwartaalbasis van zowel nieuwbouwwoningen als gebruikte woningen met 0,6 procent tot respectievelijk 6,6% en 4,4%. De matiging in prijsstijgingen was in de meerderheid van de autonome Spaanse regio’s te zien. De rem was het grootst in Madrid met een stijging van 4,6% in het derde kwartaal van dit jaar, terwijl dat vorig jaar nog 6,5% was. In Murcia was dat van 5,5% naar 3,7% en in La Rioja van 6,2% naar 4,4%.

Op kwartaalbasis stegen de prijzen in alle regio’s. De prijsstijging van het grootst op de Balearen, in Andalusië en in Baskenland met 4,5%, 2,1% en 1,9% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Extremadura en La Rioja zagen nauwelijks een prijsstijging ten opzichte van het tweede kwartaal met 0,3% voor beide.

In lijn met economische ontwikkelingen

Volgens Ismael Kardoudi, directeur van Onderzoek en Onderwijs van vastgoedplatform Fotocasa, ligt de matiging in de stijging van woningprijzen in lijn met de vertraging van de economische groei in Spanje en die op internationaal niveau, dus komt niet onverwacht. Hij wijst er wel op dat de huizenprijzen en de ontwikkelingen daarvan per regio in Spanje flink kunnen verschillen.

Dit vind je misschien ook leuk