Mogelijk corruptieschandaal voor Podemos op allerslechtste moment

door admin
Mogelijk corruptieschandaal voor Podemos op allerslechtste moment

Tot enkele uren geleden waren José Manuel Calvente en Mónica Carmona verantwoordelijk voor de gegevensbescherming en de naleving van de normen van de links-progressieve partij Podemos. Ze zijn ontslagen en – naar eigen zeggen – slachtoffers geworden van represailles voor het doen van hun werk. Dit schrijft de Spaanse krant El Español op vrijdag.

De timing van het schandaal kon niet slechter zijn voor Podemos nu partijleider Pablo Casado op het punt staat benoemd te worden tot vice-premier van Spanje in een kabinet waar ook enkele ministers van Podemos zitting zullen gaan nemen. Aanstaande dinsdag starten de gesprekken over de regeringsvorming tussen de Spaanse koning Felipe VI en alle partijleiders, waarna het parlement zal gaan stemmen over de PSOE-Podemos coalitie die gesteund zal worden door de nationalistische Catalaanse partij ERC.

De partij beargumenteert het ontslag van Calvente en Carmona door te zeggen dat ze de formatie schade toebrengen met hun uitlatingen die door de partij zelf worden ontkend. Calvente zou zijn ontslagen vanwege een lopende zaak tegen hem voor vermeende seksuele en arbeidsintimidatie van een ander partijlid. Carmona is aan de kant gezet vanwege het feit dat zij zo dichtbij Calvente stond.

Volgens een publicatie in de krant El Mundo zou een van de advocaten de aantekeningen van de bonussen bewaren. Voorlopig, en bij gebrek aan meer details of dat deze kunnen worden gestaafd door de rechtbanken, schaden de ernstige onregelmatigheden die door Calvente en Carmona zijn gemeld het imago van Podemos.

Afgelopen maandag werd Calvente per burofax ontslagen. Hij is er zelf van overtuigd dat er een ‘complot’ tegen hem wordt gevoerd en wijst naar drie andere partijleden die ‘valse bewijzen’ tegen hem zouden hebben geconstrueerd, nadat ze ontdekten dat hij onderzoek deed naar corruptie binnen de partij.

Volgens Calvente is er sprake van onregelmatige bonussen en zijn er ‘indicaties van criminaliteit’ binnen procedures zoals de ‘manipulatie van de verkiezingen binnen de partij om bepaalde kandidaten te bevoordelen’ ofwel er is sprake van corruptie. ‘De partij bereid een zware lasterlijke campagne voor. Ze zullen achter mij aan gaan met al hun kracht, ik zal onderworpen worden aan een zware vergeldingsactie’, zo voorspelt de voormalige partij-advocaat.

Carmona vermoedt dat Podemos ‘de bewijzen zal vernietigen’ die zij verzamelde. ‘Ik vroeg naar iets en merkte dat ze nerveus werden. Er ontstond paniek (…) In mijn gezicht zeiden ze dat ze het zouden oplossen… maar er is nooit iets geregeld’.

Dit vind je misschien ook leuk