83 procent vrouwen in Spanje voelt zich ’s avonds onveilig op straat

door admin
83 procent vrouwen in Spanje voelt zich ’s avonds onveilig op straat

De Spaanse krant ABC publiceerde gisteren de onderzoeksresultaten van joinsister.com en hun bijdrage aan de veiligheid van vrouwen op straat. De overgrote meerderheid van vrouwen in Spanje, 83 procent om precies te zijn, ziet er tegenop om ‘s nachts alleen naar huis te gaan. Via sociale media hield joinsister.com een onderzoek over hoe veilig Spaanse vrouwen zich op straat voelen. Het onderzoek leverde binnen drie weken al ruim 35.014 responses op.

Bijna helft van vrouwen in Spanje altijd bang op straat

Niet alleen 83 procent van de ondervraagde vrouwen voelt zich ’s nachts bang op straat, zelfs bijna de helft van de vrouwen (45 procent) is altijd bang om over straat te gaan, ongeacht het moment van de dag. Vrouwen voelen zich vooral onveilig als een onbekend persoon dicht achter hen loopt of bij het wachten op een taxi.

Delen locatie met vrienden om zich veilig te voelen

In anonieme vervolgonderzoeken door universiteiten in Spanje werd vrouwen gevraagd naar wat zij doen om zichzelf veiliger te voelen. 78 procent van de vrouwen geeft aan dat ze hun vrienden of partners een bericht met waar ze op dat moment is en hoe laat ze verwacht thuis te zijn. Deze vrouwen gaven ook allemaal te kennen dat ze openstaan voor een app die hen hierbij helpt.

33 procent van de vrouwen deelt haar locatie, bijvoorbeeld via whatsapp, met vrienden of partners. Dit zodat vrienden of partners in kunnen schatten wanneer hun vriendin thuis is en eventueel alarm kunnen slaan als de thuiskomst te lang duurt.

‘Sister-app’ moet vrouwen helpen zich veiliger te voelen

De #metoo affaires en alle andere incidenten over seksueel geweld tegen vrouwen zorgen voor meer waakzaamheid overal ter wereld en via sociale media. Toch laten dit soort onderzoeksresultaten zien dat het probleem nog lang niet is opgelost. Precies om deze reden heeft een groep vrouwen uit Madrid de app ‘Sister – seguridad mujeres’ bedacht; technologie die vrouwen kan helpen om zich veiliger te laten voelen op straat.

In de Sister-app kan de gebruiker middels GPS haar locatie delen met geselecteerde contacten, kan ze zien welke route naar huis de veiligste is, is er een noodknop waarmee ze snel in contact kan staan met het dichtstbijzijnde politiebureau en kan ze snel audio- en video-opnames maken mocht er iets aan de hand zijn. De app kan ook een alarm af laten gaan wanneer de gebruiker niet op de verwachte tijd is aangekomen op de plek van bestemming.

Door middel van deze app hoopt joinsister.com bij te dragen aan meer veiligheid voor vrouwen op straat.

Dit vind je misschien ook leuk