Eerste Spaanse ziekenhuis dat met een mogelijke cyberaanval kampt

door admin
Eerste Spaanse ziekenhuis dat met een mogelijke cyberaanval kampt

Volgens bronnen van het ziekenhuis is er momenteel onder andere geen toegang mogelijk tot de elektronische patiëntendossiers en moeten de artsen tijdelijk op de ouderwetse manier, met pen en papier, de medische verslagen maken. Als bevestigd wordt dat er inderdaad sprake is van een cyberaanval, dan betreft het hier het eerste Spaanse ziekenhuis dat daar het slachtoffer van is.

Het is niet onwaarschijnlijk dat het hier om een cyberaanval gaat, zoals eerder ook het geval was bij andere Spaanse bedrijven waaronder radiostation Cadena SER en consultancybedrijf Everis. Hier werd een cyberaanval gepleegd met ransomware (gijzelsoftware) met het virus Ryuck. De hackers van dit virus zijn Russische criminelen die met het blokkeren van de informatiesystemen losgeld eisen in ruil voor het weer vrijgeven van de informatietoegang. Ook de universiteit van Maastricht werd in december vorig jaar gehackt met dit type ransomware.

Zorgverlening ondervindt geen hinder

De zorg in het ziekenhuis kan gewoon worden verleend en tot dusver hebben patiënten nog geen last gehad van de gevolgen van de computerstoring. Alle disciplines kunnen hun werkzaamheden uitvoeren en het is nog niet nodig geweest patiënten door te verwijzen naar een ander ziekenhuis.

Volgens bronnen van de krant El Mundo zijn IT-medewerkers van het ziekenhuis in samenwerking met systeembeheerders van het regioministerie van Gezondheidszorg erin geslaagd om toegang tot één computer te krijgen. Er wordt hard gewerkt om alle systemen zo snel mogelijk te laten functioneren, in eerste instantie zal iedere afdeling een werkende computer krijgen. Daarna zal worden gewerkt aan het herstel van het gehele computersysteem.

Het regioministerie van Gezondheidszorg heeft laten weten dat er in de regio Madrid geen andere ziekenhuizen getroffen zijn door een vergelijkbare blokkade van de computersystemen.

Dit vind je misschien ook leuk