Spanje wil uitgebreide herziening Wetboek van Strafrecht

door admin
Spanje wil uitgebreide herziening Wetboek van Strafrecht

De woordvoerder van de Spaanse regering, María Jesús Montero, noemde deze delicten als voorbeeld omdat ze op dit moment behoorlijk actueel zijn. De Spaanse regering heeft als doel om het Wetboek van Strafrecht te herzien zodat het past bij de tijd waarin we nu leven. Dit hoopt de Spaanse regering bereiken door het gesprek gaande te houden over deze onderwerpen en samen met alle partijen akkoorden te bereiken over welke straffen reëel en passend zijn als het gaat om dit soort delicten.

Aanleidingen voor herziening

Als voornaamste aanleiding voor het herzien van het Wetboek noemde Montero het organiseren van het illegale referendum voor een onafhankelijk Catalonië in oktober 2017. Ook de vele meldingen van gendergeweld en de doelstellingen voor het klimaatneutraal maken van Spanje in 2050 zorgen ervoor dat de straffen voor overtredingen die met deze zaken te maken hebben nader worden bekeken.  

Brede visie

Na deze aankondiging vroeg de pers of er een mogelijkheid zou komen dat de straffen voor opruiing worden herzien. Deze vraag kwam omdat Pedro Sánchez onlangs de kwestie aan de orde stelde aangezien het strafrecht onderdelen bevat die typerend zijn voor Spanje, maar niet kunnen worden vergeleken met andere landen binnen de EU. Montero liet weten dat de regering niet alleen zal praten over delicten zoals opruiing, maar dat het debat breder wordt getrokken en dat er ook gesproken zal worden over andere actuele problemen.

Herziening wetboek geen onderdeel regeerakkoord

Montero maakte tijdens de persconferentie duidelijk dat de mogelijke herziening van het Wetboek geen onderdeel is van het regeerakkoord tussen de PSOE en Podemos en dat het dus ook nog niet bekend is hoeveel leden akkoord zijn met de herziening van de straffen voor de eerdergenoemde delicten. De focus zal volgens haar blijven liggen op de aankondigingen van Sánchez en zijn regering die werden gedaan in het verkiezingsprogramma.

Dit vind je misschien ook leuk