Bericht over pin parental van pedagoge uit Murcia gaat viraal

door admin
Bericht over pin parental van pedagoge uit Murcia gaat viraal

In haar bericht rekent Sánchez Vera af met de mythes van politieke partijen als Vox en de PP. Deze kwamen afgelopen week volop in de media nadat de centrale regering in Madrid de president van Murcia had verzocht om binnen 24 uur de pin parental ongedaan te maken. Met de pin parental kunnen ouders hun kinderen thuishouden als er op school les wordt gegeven over maatschappelijke thema’s als homoseksualiteit, emancipatie en preventie van gendergerelateerd geweld.

Dit is de tekst die Sánchez Vera deelde op facebook:

“Door alles wat er nu gaande is met de pin parental realiseer ik me hoe groot de onwetendheid is over de wereld van het onderwijs in het algemeen en de gang van zaken op school in het bijzonder.

Voor degene die het interesseert geef ik hier, vanuit een constructief perspectief, mijn mening over een aantal mythen die uitgaan van de pin parental:

– Ouders hebben het recht om te weten wat hun kinderen doen

DAT WEET JE Al (tenminste, als je ernaar informeert). Elke onderwijsinstelling geeft een document uit waarin de activiteiten beschreven staan. Bovendien worden alle extra activiteiten goedgekeurd door het schoolbestuur dat ook door ouders vertegenwoordigd wordt. Daarnaast is er op iedere school een oudercommissie actief. Ook zijn ouders tijdens gesprekken met de leerkracht in de gelegenheid te informeren naar de komende activiteiten. In het geval zich onwenselijke gebeurtenissen voordoen, zijn er kanalen beschikbaar om deze te melden. Interessant feit: de voorstanders van de pin parental zijn dezelfde mensen die stil bleven toen bij het aannemen van de nieuwe onderwijswet de medezeggenschap van ouders in het schoolbestuur werd teruggedraaid. Vreemd.

– Ouders hebben het recht om te kiezen wat voor soort onderwijs hun kind krijgt

DAT DOE JE AL. Je bent vrij in je keuze voor een onderwijsinstelling, je kunt advies vragen of een school de juiste is voor jouw kind en je kunt zelfs kiezen of je godsdienstonderwijs wil of niet. Ook ben je vrij om je kind naar een particuliere onderwijsinstelling te laten gaan. Onderwijs a la carte, dat is niet mogelijk. De les die in klas gegeven wordt, is het resultaat van wetenschappelijke kennis op het gebied van onderwijs en de professionaliteit van leerkrachten en schoolleiding. Je kunt niet als een olifant in een porseleinkast binnenkomen en maar doen wat je wil. Als we zo te werk gaan, worden we nog gevraagd de scheppingsleer te verkondigen.

– Leerkrachten mogen alleen lesgeven

ONJUIST. ALLE onderwijswetten, in het verleden goedgekeurd door zowel linkse als rechtse politieke partijen, benadrukken het belang van waarden, van democratische waarden: solidariteit, tolerantie en gelijkheid. De school is een sociaal speelveld, iedereen is gelijk en we oefenen om straks de wereld tegemoet te treden. Belangrijk feit: de nieuwe onderwijswet benadrukt “het belang van de waarden binnen de school die de gelijkheid tussen mannen en vrouwen stimuleren en gendergeweld tegengaan”.

– “De pin parental betreft additionele activiteiten die niet in het onderwijsprogramma zijn opgenomen”.

ONJUIST. De pin parental refereert aan extra activiteiten. In de verordeningen van het basis- en voortgezet onderwijs van de regio Murcia die zijn opgesteld door de regioregering is vastgelegd dat de extra activiteiten verplicht zijn voor zowel leerlingen als leerkrachten. Het betreft activiteiten binnen het curriculum die, in navolging van de onderwijswet, door het onderwijsteam moeten worden vormgegeven. Leerkrachten doen gewoon hun werk.

Belangrijk feit: degene die verantwoordelijk zijn voor de huidige onderwijswet, zijn dezelfde mensen die daar nu hun kritiek op uiten.

– Leerkrachten indoctrineren

Ze doen ons geloven dat alle leerkrachten gevaarlijke misdadigers zijn die met laserstralen het verstand van onze arme kinderen muteren…alsjeblieft…op scholen zijn onder de leerkrachten ALLE ideologieën vertegenwoordigd. Je kunt niet maar één ideologie opdringen, het onderwijsteam gaat uit van pluriformiteit.

– Mijn kinderen zijn van mij

Dat klopt. Maar ze hebben hun eigen rechten. Dat is geen mening of ideologie van mij, dat staat beschreven in het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties en in de Spaanse grondwet in artikel 39.4. Het gaat hier niet om een subjectieve mening van zekere belangengroepen. Het gaat hier om de basis waarop we onze democratieën bouwen. En dat is misschien wel precies waar het om draait: de democratische waarden. LAAT JE NIET VOOR DE GEK HOUDEN.

De discussie gaat er niet over of het schoolbestuur meer macht moet krijgen, of dat de extra activiteiten een andere invulling moeten krijgen. Nee, het gaat erom dat ze iets willen VERBIEDEN en dat ze het onderwijs in diskrediet willen brengen.

Kinderen hebben het recht te weten dat er verschillende soorten gezinssamenstellingen zijn en dat dat goed is. Ze hebben er recht op te weten dat homoseksualiteit geen ziekte is en dat vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen.

Met de pin parental kan een ouder bijvoorbeeld besluiten een kind niet deel te laten nemen aan een les over klimaatverandering omdat hij zelf klimaatontkenner is. Met de pin parental ontneem je een kind een opvoeding die gebaseerd is op democratische waarden en wetenschappelijke criteria.

Onze gemeenschappelijke democratische waarden moeten prevaleren. We moeten binnen het kader van mensenrechten opereren. De pin parental is censuur in het onderwijs”.

Dit vind je misschien ook leuk