Explosieve toename van flexibel vervoer in Spaanse steden

door admin
Explosieve toename van flexibel vervoer in Spaanse steden

Duizenden mensen maken dagelijks gebruik van flexibel vervoer in grote steden als Barcelona en Madrid. Door de groeiende vraag naar dit type vervoer is er onder de aanbieders grote concurrentie ontstaan waardoor de markt zich door sluitingen en fusies heeft geherstructureerd en zich nu nog meer toelegt op de groeiende behoeften van de gebruikers.

De concurrentiestrijd heeft ervoor gezorgd dat het aantal aanbieders van flexibel vervoer is gereduceerd. Dat betekent dat de overgebleven bedrijven in deze markt samen aan de groeiende vraag moeten blijven voldoen, want niet alleen het aantal gebruikers neemt nog steeds toe, ook de frequentie van het gebruik laat een stijgende lijn zien.

Afscheid van de eigen auto: van bezit naar gebruik

Omdat de economische activiteit in deze sector nog relatief jong is, zijn er nog maar weinig gegevens of resultaten uit onafhankelijk onderzoek voorhanden. Uitzondering daarop is een onderzoek dat werd uitgevoerd door KPMG waarin geconcludeerd wordt dat de groei in de komende tien jaar nog zal doorzetten en gebruikers van flexibel vervoer steeds vaker afstand zullen doen van de eigen auto. In totaal staan bijna een miljoen gebruikers geregistreerd bij bedrijven die auto’s per minuut verhuren; voor het huren van een ander voertuig met elektrische motor zijn dat er zelfs nog veel meer.

Ondanks grote vraag maken bedrijven nog geen winst

Van een economische bubbel in deze markt is volgens deskundigen voorlopig geen sprake omdat er geen overaanbod is en de vraag blijft stijgen. Wat wel gebeurt, is dat gebruikers voor bepaalde aanbieders kiezen waarbij er altijd aanbieders zullen zijn die achterblijven in de markt. Een markt waarvan de winstgevendheid, ondanks de enorme vraag, nog niet gegarandeerd is. Verwacht wordt dat pas in de loop van 2020 sprake zal zijn van een economisch geconsolideerde markt. Wel is in ieder geval zeker dat de aanbieders van flexibel vervoer voor een duurzamere vorm van mobiliteit zorgen.

Dit vind je misschien ook leuk