Spaanse politie heeft handen vol aan handhaving noodtoestand

door admin
Spaanse politie heeft handen vol aan handhaving noodtoestand

Zo konden zeker 200 auto’s in de provincie rechtsomkeert maken die op de weg tussen Granada en Motril onderweg waren naar de kust of naar de streek La Alpujarra op de zuidflanken van de Sierra Nevada. Hier hebben vele Granadiños een tweede huis waar de automobilisten in kwestie graag een paar dagen van hun quarantaine wilden doorbrengen. 

Op Twitter wijst de politie er nog maar eens op dat mensen die dit soort acties ondernemen zich onverantwoordelijk opstellen naar hun medemens toe. Bovendien brengen ze de inwoners van al de kleine gehuchten in de Alpujarra in gevaar, waar het virus nog niet duidelijk is binnengekomen.

Opmerkelijk was de verkeersopstopping bij de afslag van Padul waar de politie het mensen verbood verder te rijden en gelastte terug te keren. Mensen die vervolgens via andere routes alsnog een poging deden de kust of hun andere bestemming te bereiken werden flink bekeurd. Ook op andere uitvalswegen stonden roadblocks opgesteld.

Smoezen

Excuses waren er genoeg: ‘Ik ga de kippen in mijn buitenhuis te eten geven’, ‘Mijn oma woont aan het strand en is alleen en ik moet haar eten brengen’, ‘Er is ingebroken in mijn tweede huis en ik moet zien wat er allemaal gestolen is’. 

Ook op de uitvalswegen van Barcelona, Madrid en Valencia waren er vrijdagmiddag en avond files en verkeersopstoppingen vanwege mensen die tegelijkertijd per auto de steden verlieten midden in de noodtoestand waarin ze thuis moeten blijven. De Spaanse verkeersdienst DGT meldde vrijdag rond 18 uur dat er langzaamrijdend en stilstaand verkeer stond op de A5 in Madrid ter hoogte van Navalcarnero. Hetzelfde gold voor uitvalswegen rond Barcelona, Valencia en Sevilla. 

Waar mogelijk heeft de Spaanse nationale politie iedereen weer terug naar huis gestuurd. Boetes die de politie kan opleggen voor dit soort acties waarmee mensen de regels rond de noodtoestand overtreden variëren van 300 tot 1.000 euro.

Dit vind je misschien ook leuk