Spanje eist meer financiële hulp van EU

door admin
Spanje eist meer financiële hulp van EU

Ze vinden dat de Spaanse regering krachtiger moet optreden naar de EU toe in deze gezondheidscrisis die het land in een economische recessie van ongekende omvang zal storten. Vanaf de dag dat de regering de noodtoestand afkondigde, waarmee mensen binnen moesten blijven en talloze bedrijven verplicht werden hun deuren te sluiten, stroomden de ontslagaanvragen binnen bij de kantoren van de sociale zekerheid. Donderdag waren er met 360.000 al 50.000 meer banen vernietigd dan er tussen februari 2019 en vorige maand zijn gecreëerd. Wel is dit aantal inclusief tijdelijke opschortingen van arbeidscontracten. De cijfers wijzen er volgens economen op dat dit nog maar het begin is. 

Volgens voorlopige schattingen is het bbp op kwartaalbasis gedaald met 12 procent. Dat de Spaanse economie grotendeels leunt op het toerisme en de autoindustrie, twee sectoren die volledig stilliggen, zorgt ervoor dat het land er erg slecht voor staat.

Eerder kwam de regering Sánchez al met een ‘crashplan’ ter waarde van 200 miljard euro om de liquiditeit in het land te vergroten en voor uitkeringen. De Europese Centrale Bank stelde de financiële markten voor even gerust met een financiële injectie van 750 miljard euro. Toch zal volgens experts de recessie in Europa 10 procent beslaan in het zwartste scenario. 

Spanje eist nu van de EU een krachtig en snel antwoord over wat nog meer gedaan zal worden, zo schrijft El País op basis van bronnen binnen de Spaanse regering, de Europese installingen en de Eurogroep. Ook vanuit de samenleving in de vorm van de vakbonden, de bankensector en de belangrijkste denktanks en economen wordt de druk op de regering opgevoerd om een beter en sneller optreden van de EU te eisen. 

Volgens Joaquín Almunia, de Europese ex-vicepresident, bewijst deze crisis ‘de behoefte aan een Europa dat kan reageren’. ‘Europese leiders moeten deze taak aankunnen, er zijn geen excuses’. 

Volgens Antón Costas van de denktank Círculo de Economía in Spanje kan het land niet wachten tot de EU zijn ‘onacceptabele passiviteit doorbreekt’.

José María Roldán van de bankenvakbond formuleert het scherper: Óf Europa reageert nu goed óf de meest overtuigde eurofielen zullen teleurgesteld raken’.

Ook de denktank FAES van de Partido Popular vindt dat Spanje de druk moet opvoeren. De Spaanse Bank vindt dat de schuld verdeeld moet worden. ‘Er is een Europese paraplu nodig om deze storm te doorstaan; zonder dat zal deze leiden tot een algemene ontgoocheling over de EU.’

Er bestaat consensus over het vereiste optreden van de EU binnen de verschillende landen. ‘Europa moet nu aantonen ergens voor te dienen of er ontstaat een grote crisis over de legitimiteit’, zegt Unai Sordo, leider van de vakbond CCOO. Samen met zijn collega van vakbond UGT, Pepe Álvarez eist hij bescherming voor de meest kwetsbare landen. ‘De regering moet de machine die de EU is versterken en een gemeenschappelijk politiek beleid eisen om de economie opnieuw te activeren wanneer het ergste van de noodtoestand achter de rug is’, zegt Antonio Garamendi, baas van de CEOE (werkgeversvakbond).

Dit vind je misschien ook leuk